Співробітника білоруського КДБ засуджено до десяти років тюрми / фото ua.depositphotos.com

Представника білоруської спецслужби, який у складі російської приватної військової компанії "Редут" воював проти України, засуджено до десяти років ув’язнення.

Як повідомляє прес-центр Служби безпеки України, у лавах окупаційного угруповання він брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони України на Харківському і Краматорському напрямках.

Зазначається, що серед його основних завдань був збір розвідданих про зразки іноземного озброєння, які надходять підрозділам ЗСУ від західних партнерів.

Відео дня

Крім того, він намагався розвідати плани можливої участі російських ПВК у спробах усунення від влади діючого режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

"Українські захисники захопили ворожого поплічника у полон під час одного з боїв на Донеччині торік вересні. Затриманий одразу намагався видати себе за "рядового" бойовика і тим самим хотів приховати свою приналежність до білоруської спецслужби. Однак співробітники військової контррозвідки СБУ "розкололи" зловмисника і отримали від нього інформацію про поставлені завдання", - йдеться у повідомленні.

Як свідчать матеріали слідства, ним виявився житель Мінської області, якого у грудні 2020 року зарахували до складу 2-го антитерористичного відділу КДБ на посаду "розвідника".

За інформацією СБУ, після початку повномасштабного вторгнення білорус отримав завдання на проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. За легендою, він мав діяти під виглядом іноземного найманця, а зібрану розвідінформацію передавати у Мінськ через зв’язкового. Для цього торік влітку прибув до тренувального табору російської ПВК, де пройшов оперативно-бойову підготовку під керівництвом кадрових співробітників російських спецслужб. Потім його перекинули у складі окупаційного угруповання на східний фронт.

Суд визнав зловмисника винним за ч. 4 ст. 447 Кримінального кодексу України (найманство) та призначив йому десять років ув’язнення.

Представника білоруської спецслужби проведе в Україні за гратами 10 років / фото СБУ

Боротьба з колаборантами в Україні

Як повідомляв УНІАН, З початку поточного року в Україні викрили понад 30 освітян-колаборантів, які займались русифікацією шкіл в окупованих районах півдня та сходу.

Вчора стало відомо, що СБУ спіймала в лавах спецслужби "крота", який працював на ФСБ. Чоловік працював на Кіровоградщині та "зливав" дані ворогу.

А у Херсоні затримали колаборанта, який під час окупації міста налагоджував для окупантів залізничне сполучення з Кримом.

Вас також можуть зацікавити новини: