Ілюстрація REUTERS

Суд до 10 років та 3 місяців ув'язнення засудив двох іноземців, які через Україну переправляли бойовиків терористичної організації "Ісламська держава» до Іраку та Сирії.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Під час досудового слідства встановлено, що двоє уродженців однієї із закавказьких країн створили у Харківській області пункт переправлення найманців для міжнародної терористичної організації "Ісламська держава".

Відео дня

Читайте такожУкраїна екстрадувала до Грузії затриманого під Києвом терориста ІДІЛ

Зловмисники у 2013-2015 роках "приймали" найманців "Ісламської держави" з республік Північного Кавказу РФ, країн Закавказзя та Центральної Азії.

Потім вони транзитом через Україну направляли їх до сирійсько-іракської зони для участі у бойових діях на боці "ІД". Також фігуранти забезпечували бойовиків фінансами, житлом та документами для виїзду.

Оперативники спецслужби задокументували, що зловмисники постійно координували свої дії з керівниками "Ісламської держави", які перебували у Туреччині та Сирії. Зловмисники регулярно одержували від них фінансову та іншу допомогу для підтримки терористичної діяльності.

Крім того, у жовтні 2013 року засудженні надали фінансову та матеріальну підтримку бойовику для підготовки та вчинення теракту на території однієї з країн Центральної Азії.

Читайте такожПрихильник ІДІЛ планував влаштувати теракт на матчі Барселона - Реал

Під час обшуків за місцями проживання засуджених та в їхніх транспортних засобах правоохоронці вилучили символіку організації "Ісламська держава", гранати, вибухові речовини, електродетонатори, вогнепальну зброю та боєприпаси. Також виявлено велику кількість бланків водійських прав і паспортів громадян країн Центральної Азії, РФ, Європейського Союзу та України, обладнання для виготовлення підроблених печаток і штампів, диски з фотографіями бойовиків, що використовувались для виготовлення підроблених документів, платіжні картки банків різних держав.

Суд визнав зловмисників винними, зокрема за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи) та ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України, й засудив до 10 років та 3 місяців ув'язнення.