Суд розпочав розгляд справи про вбивство Гандзюк / facebook.com/MasiNayyem

Ідея облити активістку Катерину Гандзюк сірчаною кислотою належала голові Херсонської облради Владиславу Мангеру та екс-помічнику депутата Херсонської облради Олексію Левіну.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістів після першого засідання суду у справі про організацію вбивства Гандзюк повідомив прокурор Андрій Синюк.

Читайте такожМангера та Левіна судитимуть за замовлення і організацію нападу на Гандзюк

Відео дня

Прокурор повідомив, що сьогодні у суді заявив клопотання про стягнення раніше внесеної Мангером застави у розмірі 1 мільйон 150 тисяч гривень у дохід держави, оскільки обвинувачений порушив умови запобіжного заходу у вигляді застави.

Окрім того, він повідомив, що ідея облити Гандзюк сірчаною кислотою належала саме замовнику злочину - Мангеру та організатору - Левіну.

«Ми наполягаємо на тому, що обвинувачувані Мангер та Левін замовили саме облиття Катерини Гандзюк сірчаною кислотою, що і було зроблено виконавцями цього злочину, які на даний час вже засужені та відбувають покарання. Саме ці дії, замовлені обвинувачуваними, призвели до смерті потерпілої», - сказав прокурор.

Він додав, що Мангер та Левін запропонували виконавцям злочину два можливих способи нанесення Гандзюк тілесних ушкоджень. За словами Синюка, перший - переламати їй руки і ноги, другий — облити сірчаною кислотою. Виконавці злочину вказали, що легшим способом нанести Гандзюк тілесні ушкодження - облити її кислотою.

Також прокурор повідомив, що замовники злочину за облиття Гандзюк кислотою пропонували меншу винагороду, але виконавці домовились з ними, що отримають за це таку саму суму, як і за переломи рук та ніг.

Синюк додав, що за цей злочин замовники заплатили 5 тисяч доларів. Сергій Торбін, як організатор виконавців злочину, взяв собі 500 доларів, а решту суми рівними частками розподілив між виконавцями, за винятком невеликої суми, витраченої на придбання мобільних телефонів та сірчаної кислоти.

Вбивство Катерини Гандзюк: що встановило слідство

  • Гандзюк померла в Київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні їй хлюпнули в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.
  • 6 червня 2019 року було засуджено п'ятьох виконавців злочину.
  • Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Владислав Мангер і Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від БПП Миколи Паламарчука.
  • Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.
  • У січні 2020 року були затримані Павловський і Левін, їх відправили під варту.
  • 27 квітня в офісі генпрокурора повідомили про встановлення кінцевого замовника вбивства - Мангера. Слідство стверджує, що він за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.
  • Мангеру і Левіну інкримінують правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження способом, який носить характер особливої муки і спричинив смерть потерпілої) Кримінального кодексу.
  • 28 липня до суду був направлений обвинувальний акт щодо Мангера і Левіна.
  • За рішенням суду Мангер і Левін до 18 жовтня перебувають під вартою.