Ілюстрація / REUTERS

У прифронтових районах Донецької області, які перебувають під контролем уряду України, зросло число умисних убивств.

Як йдеться у повідомленні на сайті Офісу генерального прокурора, у Маріуполі під головуванням генпрокурора Ірини Венедіктової відбулась розширена оперативна нарада з керівниками правоохоронних органів.

Учасники наради обговорили стан протидії злочинності в регіоні в цілому. Так, зазначається, що рівень злочинності на 10 тисяч населення є нижчим, ніж у державі. Спостерігається зменшення числа злочинів проти основ національної безпеки України, знизилось на 21% число злочинів проти громадської безпеки, у тому числі злочинів терористичного характеру та пов’язаних з незаконним обігом зброї.

Відео дня

«Водночас, збільшилась кількість особливо тяжких кримінальних правопорушень - більше скоєно злочинів проти життя та здоров’я особи, у тому числі умисних вбивств. Також збільшилася кількість розбоїв та вимагань», - йдеться у повідомленні.

Читайте такожБили та душили: у Донецькій області трьох поліцейських підозрюють у катуванні людини

Зазначається, що наразі розслідується більше 5 тисяч кримінальних проваджень за фактами понад 8 тисяч правопорушень, вчинених в умовах збройного конфлікту. Тільки за 5 місяців 2020 року зареєстровано понад півтисячі кримінальних правопорушень даної категорії, що на 30% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«Боротьба з такими кримінальними елементами, які завдають шкоди суверенітету України, посягаючи на її територію та основні права її громадян, безсумнівно, є пріоритетом кожної демократичної держави. А тому ми маємо невідкладно забезпечити системну роботу з розслідування злочинів цієї категорії та кримінальне переслідування всіх без винятку осіб, винних у їх вчиненні», – заявила генпрокурор.

За даними заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова, під час збройного конфлікту загинуло понад 13 тисяч громадян, як військових, так і цивільних, майже втричі більше людей отримали поранення. Внаслідок воєнних дій на території Донецької області загинули 28 дітей, 85 - отримали поранення різного ступеня важкості.

Крім того, за результатами оперативної наради учасники вирішили ініціювати питання створення в органах досудового розслідування Донецької області спеціалізованих підрозділів з розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, збільшення кількості експертів для оперативного та повного проведення експертиз.

Як повідомляв УНІАН, у Донецькій області правоохоронці знайшли обгорілі людські останки між Вугледаром і Богоявленкою.