На карантині багато хто опинився у вимушеній відпустці / фото УНІАН

Період перебування у відпустці без збереження заробітної плати вважається невідпрацьованим із поважних причин та виключається з розрахункового періоду при визначенні суми матеріального забезпечення від Фонду соціального страхування України (ФССУ). Про це повідомила прес-служба фонду.

Зазначається, що строк такої відпустки в загальних випадках становить до 15 календарних днів на рік.

Читайте такожУкраїнці почали активніше страхувати своє життя від коронавірусу

Відео дня

«Водночас, на період накладеного карантину тривалість відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін може перевищувати 15 календарних днів. Зазначена норма регламентована частиною третьою статті 84 КЗпП України та частиною третьою статті 26 Закону України «Про відпустки», відповідні зміни набули чинності 17.03.2020», - йдеться в повідомленні.

При цьому в ФССУ підкреслили, що, незалежно від тривалості, період відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін вважається невідпрацьованим із поважних причин, а, отже, виключається з розрахункового періоду та не зменшує суму виплат за лікарняними від фонду.

Читайте такожУкраїнці стали частіше скаржитися на дії страхових компаній - МТСБУ

Як повідомляв УНІАН, раніше у Фонді соцстрахування роз'яснили, що фізичні особи-підприємці та самозайняті особи, тимчасово звільнені від сплати єдиного соціального внеску з метою їх підтримки на період дії протиепідемічних заходів, а також частково безробітні, продовжують вважатись застрахованими особами та мають право на виплати від фонду.