У цей день світ відзначає День сміються ангелів / ua.depositphotos.com

Яке свято 18 серпня 2020

У цей день світ відзначає День ангелів, що сміються, і Міжнародний день вина «Піно-нуар».

Читайте такожІменини у вересні: як назваті дитину, народжену в перший місяць осені У Казахстані - День прикордонних військ, в США - День інтуїтивної прозорливості, День Фахіта, в Пакистані - День посадки дерев, в Азербайджані - День прикордонника, в Таїланді - День науки, в Болгарії - Свято танцю паневрітміі, в Таджикистані - День медичних працівників, в Киргизстані - День військової авіації, в Австралії - День ветеранів В'єтнаму.

Пам'ятні дати 18 серпня, річниці та події

У 1826 році шотландський дослідник Александер Гордон Леінг першим з європейців досяг стародавнього міста Томбукту на березі Нігера.

Відео дня

У 1859 році француз Жан Блонді перейшов по канату через Ніагарський водоспад, тримаючи на своїх плечах другого акробата. Рекорд зафіксований в Книзі Гіннесса.

Квітуча Сакура / REUTERS

У 1909 році мер Токіо Юкіо Одзакі подарував Вашингтону 2 тисячі вишневих дерев (сакура), які президент США Тафт вирішив висадити біля річки Потомак.

У 1958 році в США був опублікований роман Володимира Набокова «Лоліта». Величезною популярністю він зобов'язаний не тільки стилю, але і скандальній темф. Головний герой Гумберт, від імені якого ведеться розповідь, був у захваті від дівчаток-підлітків, яких він називає «німфетки». Єдина радість в його житті - спостерігати здалеку за ними. Намагаючись хоч трохи втілити свої фантазії в реальність, він відвідує повій, а пізніше одружується з жінкою, схожою на дитину. Після розлучення з нею Гумберт переїжджає в Америку і випадково зупиняється в будинку Гейза - вдови і її дочки Лоліти. Герой закохується в дівчинку і за всяку ціну вирішує залишитися в її будинку. Але все завершилося трагедією ... Роман написаний англійською мовою і вперше був виданий в 1955 році в Парижі. Спочатку Набоков планував опублікувати його анонімно, побоюючись скандалу і переслідування. Скандал дійсно супроводжував вихід роману, однак на кар'єру і славу Набокова він негативно не вплинув - навпаки, «Лоліта» принесла Набокову величезний дохід, який дозволив йому залишити викладацьку роботу в США і переселитися до Швейцарії. Згодом Набоков сам переклав «Лоліту» російською мовою (переклади інших англомовних романів були їм лише авторизовані). Роман вважається однією з найвидатніших книг XX століття: він був відзначений в списку 100 найкращих романів Новітньої бібліотеки, увійшов до списку 100 найкращих романів за версією журналу Time, в список 100 книг століття за версією французької газети Le Monde і двічі був екранізований (в 1962 і 1997 роках).

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 18 серпня вшановує пам'ять святого Євстигнія / ua.depositphotos.com

Православна церква 18 серпня вшановує пам'ять святого Євстигнія. У народі день назвали Євстигній Житник. Сьогодні до сходу сонця потрібно перерахувати всі свої гроші - це до успіху в майбутніх справах.

Що сьогодні можна робити

У цей день не можна відкладати справи, брати в борг і сваритися.

Прикмети на 18 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- земляні хробаки виповзли з-під землі - до дощу;

- ввечері відлуння чується далеко - до теплого дня;

- відлуння глухе - наступний день буде похмурим.

18 серпня іменини

Іменини у Євдокії, Юхима, Дарини, Івана, Христини, Вікентія і Марії.