Великдень 2024 дата Україна / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Великдень - це найрадісніше та найщасливіше свято для всіх християн. Дата свята щороку змінюється, але воно завжди випадає на неділю та відзначається навесні. Присвячено торжество чудовому воскресінню Ісуса через три дні після мученицької смерті. Великдень однаково люблять дорослі та діти, а в українців до нього приурочено багато давніх народних традицій. У 2024 році Великдень буде досить пізнім.

Що відзначають у Великдень

Великдень вважається одним із найдавніших християнських свят. Цього дня віруючі згадують про чудове воскресіння Ісуса Христа. Згідно з Біблією, Ісус прийняв мученицьку смерть на хресті, спокутувавши гріхи всього людства. Після смерті він зійшов у пекло і звільнив старозаповітних мучеників, а потім воскрес.

Воскресіння Ісуса вважається найрадіснішою подією в історії і відзначається не тільки на Великдень, а й в кожну неділю. Свято символізує перемогу життя над смертю, святості – над гріхом.

Коли Великдень у 2024 році в Україні

Метод розрахунку дати Великодня називається пасхалія та відрізняється у католиків та православних. Великдень відзначають найближчої неділі після першого повного місяця, що настав після дня весняного рівнодення (21 березня). Також у православних Великдень не може співпадати з єврейським святом Песах (у католиків такої вимоги немає).

5 травня - ось якого числа Великдень у 2024 році у православних. Для урочистості це досить пізня дата. Цікавий факт: за давньою прикметою якщо Великдень настає пізно, то й весна цього року буде пізньою та холодною.

Католицький Великдень 2024 відзначається 31 березня.

Іноді католики та православні відзначають свято в один день. Так буде наступного року. Великдень 2025 у православних і католиків співпаде і відзначатиметься 20 квітня.

У 2026 році католики відзначать Великдень 5 квітня, православні - 12 квітня.

Чому відрізняється дата Великодня у католиків і православних

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, який майже повністю збігається з католицьким. Проте Великдень православні віруючі продовжуватимуть відзначати окремо від католиків.

Справа в тому, що католики для розрахунку дати свята датою весняного рівнодення вважають 21 березня, а православні – 3 квітня. Тому православний Великдень завжди настає не раніше 4 квітня.

Коли Великдень 2024 / фото ua.depositphotos.com

Православний Великдень відзначають в Україні, Росії, Сербії, Грузії, Чорногорії та серед християн Ізраїлю та Кіпру. На православний Великдень сходить Благодатний вогонь в Єрусалимському храмі, який православні вважають чудотворним.

Коли Великий піст 2024

Перед Великоднем православні відзначають 50-денну піст, названий Великим. Він потрібний для тілесного та духовного очищення, щоб зустріти світле свято в очищеному тілі та з чистими помислами.

Великий піст 2024 триватиме з 18 березня по 4 травня. Протягом усього посту заборонено їсти м'ясо, молочні продукти та яйця, а останній тиждень посту (29 квітня – 4 травня) називається Страсною Седмицею і є найсуворішим.

Традиції та заборони на Великдень

Українці дуже люблять Воскресіння Христове та відзначають його з великим розмахом, а українські великодні традиції існують багато століть.

Підготовка до Великодня починається заздалегідь, ще під час посту. До великого свята господарі прибирають у будинку, миють вікна, перуть постільну білизну. Власники худоби та птиці заздалегідь заготовляють м'ясо. До Воскресіння намагаються закінчити всю роботу, оскільки у свято працювати забороняється.

Традиційне меню на Великдень включає м'ясні страви (ковбаса, голубці, холодець), рибу, варені варені яйця. На десерт випікають паски двох видів - здобні та сирні. Усі страви готують заздалегідь, але їдять лише у свято.

У ранок Великодня українці відвідують богослужіння. До храму приносять кошики з продуктами, крашанками та пасками. Освячену їжу ставлять на стіл та запрошують усю родину.

Заборони на Великдень такі ж, як і на будь-яке інше велике церковне свято. У Воскресіння Христове не можна:

  • займатися важкою фізичною працею;
  • лаятися, ображати інших людей, заздрити і бажати зла;
  • засуджувати людей за спиною і розкривати їхні таємниці;
  • займатися ворожінням, ритуалами і обрядами;
  • викидати освячені продукти у відро для сміття;
  • відмовляти в допомозі.

Також в перший тиждень після Великодня священнослужителі не рекомендують одружуватися і вінчатися.

Вас також можуть зацікавити новини: