Церковне свято 18 травня / pixabay.com

УНІАН розповідає, яке церковне свято сьогодні відзначають православні та про головні заборони дня.  

Православне свято сьогодні, 18 травня - день пам'яті святої мучениці Ірини 

18 травня православні віруючі шанують святу Ірину Македонську. 

Пенелопа - в хрещенні Ірина - жила в I столітті, в місті Мігдонії (Македонія) і була дочкою місцевого правителя-язичника Ліцинія. Дівчина не сприймала язичництво і взяла собі в наставники християнина. 

Відео дня

Одного разу у вікно до Пенелопи влетіли три птахи - голуб з гілкою оливи, орел з вінком і ворон зі змією. Наставник пояснив, що голуб - це цнотливість і смирення, а гілка оливи - Божа благодать; орел з вінком - висота духу і перемога над ворогами, а ворон - гоніння, страждання. Дівчині судилося пізнати все це і стати нареченою Христовою.

Пенелопа попросила хрестити її та назвалася Іриною. Її батькові це, звичайно ж, не сподобалося: він спочатку умовляв дочку одуматися, але, коли не зміг переконати, велів кинути під копита коней. Вони не чіпали Ірину, а кинулися на правителя і мало не угробили його. Молитвами Ірина зцілила батька, і він з дружиною та ще 3 тисячі свідків увірували в Христа. 

Тоді новим правителем міста став язичник Седекія. За те, що Ірина проповідувала серед населення, він кинув її в рів зі зміями - дівчина провела там 10 днів і залишилася неушкоджена. Ніякі тортури не змогли погубити святу - її стійкість надихала, і люди приймали християнство. В результаті свята пішла проповідувати в інші міста і там же зцілювала хворих.

В Ефесі Ірина отримала видіння, що незабаром помре. Вона пішла в гірську печеру і попросила завалити вхід каменем. Коли печеру відкрили через 4 дні, то тіла всередині не виявили. 

Народне свято 18 травня називається Аріна Розсадниця або Капустниця.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 18 травня

Народні прикмети 18 травня / depositphotos.com

Прикмети цього дня говорять про погоду і врожай:

  • якщо хмари ідуть з півдня на північ - буде дощ;
  • негода в цей день - до хорошого врожаю хліба;
  • птахів не чути - погода скоро зіпсується;
  • блискавка в небі - до врожаю капусти.

Поливаючи город і сад, спостерігали: якщо вода швидко пішла в землю, літо буде посушливим, якщо стоять калюжі - мокрим. 

Яке сьогодні церковне свято - що не можна робити 18 травня

Сьогодні не можна скаржитися на життя, проблеми і долю - вона може від вас відвернутися. Заборонено пліткувати і розпускати чутки - будуть боліти зуби, а на губах з'явиться застуда. Дівчатам сьогодні краще не ходити в гості до вдів або самотніх - довго не зможуть вийти заміж. 

Також в цей день не можна залишати брудний посуд, особливо на ніч - він приверне в будинок нечисть. Небажано готувати капусту і огірки - до неврожаю. 

Що сьогодні можна робити

18 травня на городі висаджують розсаду капусти і займаються грядками. Святій Ірині моляться про гарний урожай, особливо капусти і огірків.

Вас також можуть зацікавити новини: