Політичну частину угоди було підписано 21 березня 2014 року, а економічну частину — 27 червня 2014 року / Ілюстрація ZN.UA

У грудні Європейський парламент голосуватиме за звіт щодо виконання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Як повідомили УНІАН у Представництві Євросоюзу в Україні, 12 листопада члени комітету ЄП із закордонних справ ухвалили звіт, в якому підсумували стан справ, пов'язаний із виконанням чинної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Зокрема, євродепутати наголошують, що Україна провела значні реформи у таких сферах, як енергетика, охорона здоров’я, пенсії, освіта, державне управління та децентралізація, а також що стосуються банківської та макроекономічної стабілізації. За їх словами, ці кроки відбулися попри війну на сході та спроби Росії дестабілізувати країну.

Відео дня

Також євродепутати похвалили Україну за хорошу співпрацю в енергетичному секторі та за її досягнення у сфері енергоефективності. Водночас вони наголошують на потребі продовжувати реформи, зокрема, що стосуються ринку газу та електроенергії.

Оскільки Україна відіграє ключову роль у європейській мережі енергопостачання, євродепутати засуджують будівництво трубопроводу «Північний потік-2». Це «політичний проект, який становить загрозу європейській енергетичній безпеці», відзначили вони та закликали скасувати його будівництво.

При цьому євродепутати повідомили про подальші зусилля, які Україна має здійснити.

Читайте такожТретина українців допускають посилення тиску ЄС на Київ в питанні реформ – опитування

Так, у звіті йдеться, що першочерговим завданням для України має стати боротьба з корупцією. Також рекомендується розв'язати проблеми із владою олігархів та продовжувати реформи децентралізації. Євродепутати шкодують, що чинна судова система й досі неефективна, корумпована та політично залежна. Проте вони підтримують зусилля із вирішення цього питання. У звіті наголошується, що процес відбору суддів і прокурорів має бути прозорим та дуже надійним.

Також євродепутати вкрай стурбовані порушенням прав людини в Україні. Вони рішуче засуджують фізичні напади на правозахисників та журналістів, кількість яких зростає, а також насильство щодо ромів та представників ЛҐБТІ-спільноти. Окрім того, вони вимагають від Російської Федерації негайно і беззастережно звільнити лауреата премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова 2018-го року незаконно засудженого українського режисера Олега Сенцова та всіх інших незаконно утримуваних громадян України.

Читайте такожЄвропарламент має намір закликати до посилення санкцій проти РФ в разі загострення ситуації в Азовському морі

Доповідач Європарламенту Міхаель Ґалер (Європейська народна партія; Німеччина) заявив: «Україна досягла прогресу на шляху європейської інтеграції, здобувши важливі досягнення у перший виборчий цикл після Революції гідності. Після підписання Угоди про асоціацію у 2014 році Україна здійснила більше проєвропейських реформ, аніж за всі попередні роки незалежності. Однак слід докласти більших зусиль. Громадська підтримка модернізації та реформ є низькою. Поширеним є відчуття розчарування через погіршення соціальних умов, чинну владу олігархів та збереження масової корупції в державних інституціях».

На підтримку цього звіту щодо України виступив 41 депутат, 9 висловилися проти та 1 - утримався. Під час грудневої пленарної сесії у Страсбурзі за нього голосуватиме повний склад Європарламенту.