Уляна Супрун зайняла перше місце в рейтингу реформаторів / фото УНІАН

Три десятки експертів, серед яких були економісти, політологи та журналісти, визначили п'ятірку головних реформаторів країни серед діючих і колишніх державних топ-чиновників і топ-менеджерів.

Результати опитування опубліковані у статті «Лица украинской реформации» в журналі «Новое время».

Журналісти опитали представників бізнес-асоціацій, політологів, економічних журналістів, попросивши їх назвати імена чиновників і державних топ-менеджерів, які краще за інших впоралися зі справою модернізації підпорядкованих їм сфер.

Відео дня

Перше місце - в. о. міністра охорони здоров'я (з липня 2016 року) Уляна Супрун (17 балів).

Читайте такожНова програма України з МВФ: розмір першого траншу стане відомий 18 грудня

Супрун впровадила масштабну медичну реформу і ввела інститут сімейних лікарів. Вже 23 млн українців — більше половини населення країни — підписали декларації з сімейними лікарями. Причому 76 % з підписантів, за даними опитування соціологічної групи Рейтинг, задоволені своїми лікарями.

«На сьогодні медреформа виглядає найбільш масштабним (і найуспішнішим) проектом подібного роду в країні. Про її ефекті говорить хоча б те, що вона розколола медичний світ на прихильників Супрун і супротивників. А ще в. о. міністра не дала померти нововведенню — закупівлі державою ліків через міжнародні організації», - йдеться в дослідженні.

Друге місце - глава НБУ (з червня 2014 року по березень 2018-го) Валерія Гонтарєва (11 балів).

Гонтарєва вилучила з банківської системи 92 фінустанови, частина з яких, за даними експертів, фінансувала інтереси їх власників або відмивала гроші, а НБУ з її подачі посилив регулювання. Таким чином, якщо в 2014 рік у країні було 180 банків, то на сьогодні їх кількість скоротилася до 77.

«А ще Гонтарєва відмовилася від фіксованого курсу нацвалюти. Підсумком стало різке падіння гривні в лютому 2015-го, але вже в березні курс вирівнявся на рівні 21,15 грн/$. За наступні чотири роки гривня втратила ще 33 %, але тепер впевнено тримається на плаву», - повідомляють журналісти.

Третє місце - глава НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв (9 балів)

На думку експертів, Андрій Коболєв перетворив постійного боржника НАК Нафтогаз України в найбільш великого платника податків країни. Глава держмонополії, як уточнює енергоексперт Андрій Герус, провів диверсифікацію поставок газу з Європи, відкрив імпорт природного газу для різних учасників ринку.

«А ще компанія вплуталася в судову війну з російським гігантом "Газпромом", зумівши не тільки скасувати вигідні виключно росіянам схеми поставок їх газу, але і домогтися багатомільярдного штрафу для монополії з РФ», - нагадали журналісти.

Читайте такожУсі антикорупційні органи в Україні мають бути вільними від політичного тиску - Могеріні

Четверте місце - заступник міністра економіки Максим Нефьодов (8 балів)

Головне, з чим Нефьодов увійде в історію країни, - впроваджена його командою система держзакупівель ProZorro, яка запрацювала з кінця 2015 року.

Андрій Соколовський, член ради директорів Спілки українських підприємців (СУП), говорить, що роль Нефьодова у цьому процесі була дуже великою.

"ProZorro стала шоком для всіх тих, хто роками заробляв на тіньових держзакупівлях: тепер усі дані про торги та їх хід відкриті. Економія коштів держбюджету від подібної прозорості склала близько $1,54 млрд, або 1,4 % ВВП в рік. Тепер через ProZorro держава навіть почала продавати об'єкти малої приватизації", - йдеться у статті.

П'яте місце - міністр фінансів з квітня 2016 року по червень 2018-го Олександр Данилюк (6 балів)

«Ключове досягнення Олександра Данилюка — впровадження автоматичного повернення податку на додану вартість (ПДВ): ця норма запрацювала з весни 2017 року. Раніше чиновники затягували повернення ПДВ підприємцям-імпортерам, створюючи тим самим відмінне поле для хабарництва і маніпулювання. Корупційне навантаження на бізнес від схем з цим податком становило, за оцінками експертів, близько 10 млрд грн на рік», - розповіли журналісти.