У чинному законодавстві встановлено, що живим донором анатомічних матеріалів може бути лише повнолітня дієздатна фізична особа \ УНІАН

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до закону "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині" (№9461).

Читайте такожВ Україні з 1 січня будуть зупинені всі операції з трансплантації органів

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту. Автором проекту є депутат від "Блоку Петра Порошенка" Марія Іонова.

Відео дня

Зокрема, законопроектом встановлюється, що живим донором гемопоетичних стовбурових клітин може бути фізична особа віком до 18 років за наявності добровільної та усвідомленої згоди, наданої його законним представником у письмовому вигляді, та за умови проведення трансплантації цього анатомічного матеріалу повнорідному брату або сестрі.

Нині у чинному законодавстві встановлено, що живим донором анатомічних матеріалів може бути лише повнолітня дієздатна фізична особа.

У пояснювальній записці до законопроекту зауважується, що закон обмежує можливість бути донором малолітніх та неповнолітніх осіб для здійснення трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку та периферичної крові їхнім повнорідним братам чи сестрам.

"Здебільшого, за результатами лабораторних досліджень та типування саме такі діти є потенційними живими донорами для свого брата чи сестри і в інших країнах світу їхній кістковий мозок за згоди батьків використовують для трансплантації братам чи сестрам. Така можливість врятувати життя має бути передбачена в законі", - йдеться у документі.

Також законопроектом пропонується встановити, що до початку функціонування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов'язаної з трансплантацією, відомості, інформація, внесення яких передбачається цим законом до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), зберігаються в письмовому вигляді в медичній документації в закладах охорони здоров'я, в яких вони відповідно отримані лікуючим лікарем або сімейним лікарем, або в закладах, діяльність яких пов'язана з трансплантацією, в яких вони відповідно отримані уповноваженою особою.

Крім того, пропонується встановити, що трансплант-координатори, які до початку функціонування ЄДІСТ отримали відомості, інформацію, внесення яких до такої системи передбачається цим законом, зобов’язані самостійно внести відповідні відомості до ЄДІСТ протягом 3 робочих днів з дня початку її функціонування.

До початку функціонування ЄДІСТ та формування, зокрема, реєстру реципієнтів та реєстру анатомічних матеріалів, рішення про можливість або не можливість застосування трансплантації реципієнту анатомічного матеріалу від донора-трупа приймається консиліумом лікарів закладу охорони здоров'я, до листа (списку) очікування якого включено реципієнта, в порядку черговості згідно такого списку очікування.

Крім того, пропонується встановити, що Кабінет міністрів України до 1 січня 2020 року має забезпечити утворення та функціонування ЄДІСТ, забезпечити її інформатизацію, адміністрування, програмне забезпечення та наповнення відповідною інформацією у порядку, визначеному цим законом та іншими актами законодавства.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроектом також передбачається виключити з закону положення, які покладають на новий центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомогу із застосуванням трансплантації, функції замовника медичних послуг з трансплантації.

Також, зокрема, пояснюється, що при встановленні таких обмежених строків (4 місяці) для створення і початку функціонування ЄДІСТ не було враховано, що це програмний продукт, який складається з 9 реєстрів (зокрема, реєстр донорів, реєстр реципієнтів, реєстр трансплант-координаторів, реєстр анатомічних матеріалів та інші).

"Для того, щоб розробити технічне завдання для ЄДІСТ, провести тендер на визначення переможця для розробки такого програмного продукту та безпосередньо розробити його, впровадити систему захисту інформації, а потім ще й наповнити ці реєстри інформацією, необхідно значний період часу і фінансування. Відтак, вбачається необхідним передбачити реальні строки, в які така система може бути створена", - йдеться у записці.

Як повідомляв УНІАН, 17 травня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». 20 червня закон підписав президент.

Законом, серед іншого, передбачено створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, яка міститиме набір мінімальних даних – відомостей, що є інформацією з обмеженим доступом, про донорів, реципієнтів, характеристику анатомічних матеріалів, які збираються, обробляються та захищаються у визначеному законом порядку. Її уряд мав створити до 1 жовтня 2018 року.

22 грудня заступник голови Комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Ірина Сисоєнко заявила, що МОЗ не створив ЄДІСТ.

Вона також додала, що таким чином з 1 січня 2019 року всі операції з трансплантації в Україні стануть незаконними.

За інформацією Сисоєнко, щороку трансплантації органів потребують близько 5 тис. українців.