В Парламентській асамблеї Ради Європи триває кампанія за повернення делегації РФ до складу ПАРЄ / фото УНІАН

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі-Паск'є запропонувала членам Асамблеї виступити з пропозиціями щодо пошуку рішень у відносинах з Російською Федерацією.

Про це вона сказала в рамках засідання зимової сесії Асамблеї, яка відбувається 21-24 січня у Страсбурзі (Франція).

"Така ситуація, коли одна держава-член - Російська Федерація - не представлена в Асамблеї, але бере участь в інших органах організації (Ради Європи - УНІАН), має контрпродуктивний характер, як це було сказано в одній з наших резолюцій, і завдає удару нашій роботі як борцю за права і демократію. Майбутнє нашої організації поставлено на карту, і тому ми зобов'язанні знайти рішення цій проблемі", - наголосила Морі-Паск'є.

Відео дня

У цьому зв'язку вона заявила, що "не можна забувати про те, що усі держави-члени повинні виконувати свої зобов'язання, включно із зобов'язаннями фінансового характеру". "Рада Європи не може бути об'єктом шантажу", - сказала вона.

"При цьому, необхідно визначитися, що ми будемо робити далі. Для того, щоби говорити про відсутність домовленості, ми зобов'язані вирішувати ці проблеми відкрито для того, щоби спільно їх урегульовувати", - додала вона.

Читайте такожПід час дебатів в ПАРЄ розглянуть проект резолюції щодо ситуації в Азовському морі

"Перш за все, необхідно продовжувати політичний діалог. Члени ПАРЄ, як і члени російського парламенту, які, на жаль, не беруть участь у нашій роботі впродовж вже п'ятого року поспіль, повинні сприяти повною мірою цьому процесу. Необхідно відверто і відкрито обговорювати це питання, зосереджувати увагу на практичних рішеннях", - вважає президент ПАРЄ.

За її словами, діалог має бути спрямований на захист системи цінностей Ради Європи, і зокрема Конвенції про захист прав людини.

Морі-Паск'є підкреслила, що після свого обрання на посаду президента ПАРЄ підтримувала діалог з представниками російського парламенту, в тому числі на найвищому політичному рівні.

"На мою думку, цей діалог виявився корисним і допоміг мені і моїм колегам - керівникам політичних груп. Я вважаю, що зараз ми краще розуміємо позиції один одного, тому давно вже час виконувати свої зобов'язання і виступити з конкретними пропозиціями для пошуку конкретних рішень. Я розраховую на конструктивний підхід усіх вас", - наголосила вона.

Як повідомляв УНІАН, в Парламентській асамблеї Ради Європи триває кампанія за повернення делегації РФ до складу ПАРЄ.

20 вересня 2018 р. голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар'єв заявив, що в ПАРЄ пропонують ускладнити процедуру введення санкцій проти делегацій країн, які порушують права людини, а також принципи демократії і верховенства права. Крім того, він зазначав, що в ПАРЄ хочуть збільшити частку голосів з 50% до 2/3 у питанні оскарження повноважень національних делегацій.

9 жовтня ПАРЄ повернула до профільного комітету доповідь про внесення змін до процедури і правил асамблеї щодо оскарження повноважень національних делегацій, зокрема в контексті збереження санкцій проти делегації РФ.

10 грудня стало відомо, що у ПАРЄ пом'якшили санкції, які можуть бути застосовані до її членів: Комітет з регламенту ПАРЄ на засіданні у Парижі прийняв рішення, згідно з яким делегації країн-учасниць ПАРЄ не будуть позбавляти права голосу на виборах високопосадовців Ради, зокрема, членів ЄСПЛ і генерального секретаря Ради.