З Аласанією достроково розірвали контракт / фото УНІАН

Член Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Євген Глібовицький запропонував своїм колегам скасувати результати голосування за рішення про дострокове розірвання контракту з головою правління ПАТ НСТУ Зурабом Аласанією.

Про це Глібовицький написав у Facebook.

Читайте такожАласанія прокоментував своє дострокове звільнення з посади голови громадського мовлення

Відео дня

«Сьогодні вранці я запропонував членам наглядової ради ПАТ НСТУ вихід із ситуації, що склалася, який відповідає як закону, так і українській практиці врядування. Скасувати результати голосування щодо розірвання контракту з Зурабом Аласанією як такі, що містять процедурні порушення», - поінформував в він.

За словами Глібовицького, результати голосування не є оформленими відповідно до вимог закону про суспільне телебачення та радіомовлення України і не дозволяють встановити точний результат голосування.

Крім того, він відзначив, що сумніви щодо рішення про дострокове розірвання контракту з Аласанією викликає відсутність встановленого мотиву, який за законом міг би бути підставою для відставки.

«Сумніви викликає також результат голосування: при 3 голосах «проти», принаймні, за різними свідченнями від 4 до 6 членів наглядової ради зараз стверджують, що вони голосували «проти». Це може ставити питання про довіру до процесу організації голосування, якості та підготовленості лічильної комісії тощо», - зауважив член Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України.

На його переконання, сукупність цих підозр ставить під сумнів результат голосування. Зважаючи на суспільну вагу і важливість довіри до Суспільного мовлення, така ситуація є неприпустимою, наголосив він.

Глібовицький пропонує скликати наступне засідання Наглядової ради, на порядок денний якого поставити питання про відповідальність голови правління ПАТ НСТУ, і провести відкрите засідання з розглядом питання відповідно до вимог закону.

За його словами, якщо будуть визначені законом підстави – то необхідно провести відкрите голосування, яке визначить, чи Аласанія залишається на посаді чи покидає посаду.

«М'яч на стороні наглядової ради ПАТ НСТУ», - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, Наглядова рада «Суспільного» 31 січня більшістю голосів проголосувала за дострокове розірвання контракту з головою правління ПАТ НСТУ Аласанією.

У свою чергу Аласанія заявив про порушення з боку членів Наглядової ради НСТУ під час голосування про дострокове розірвання контракту з ним.

Крім того, він опублікував на своїй сторінці в Facebook частину проекту рішення наглядової ради НСТУ, на якому, як зазначив сам Аласанія, базується відсторонення його від посади голови правління ПАТ НСТУ.

Читайте такожСтало відомо, хто буде виконувати обов’язки Аласанії

В тексті документу зазначається, що «всупереч вимогам статті 5 закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України» та поданій на розгляд Наглядової ради наприкінці 2017 року «Перехідній концепції розвитку національного мовлення ПАТ НСТУ (телевізійна складова)», Аласанія З. до даного часу не організував мовлення каналу «UA:Перший» ні як суспільно-політичного каналу відповідно до закону, ні як каналу інформаційного і суспільно-політичного мовлення з елементами просвітництва».

«Внаслідок цього канал не висвітлив оперативно або не висвітлив взагалі (крім коротких згадок в новинах) «такі важливі події як національна Хресна хода за єдину помісну церкву 28 липня 2018 роки (за участю щонайменше 65 тис. громадян), засідання Генасамблеї ООН 26 вересня 2018 року з вкрай важливих для України питань (включно з виступом президента України), роботу ІХ міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи» (за участю глави держави)», - йдеться в документі

Також в ньому зазначається, що під керівництвом Аласанії компанія протягом 2018 року реалізовувала хибно зрозумілий принцип «відсторонення від влади» аж до повної деполітизації новин, що прямо суперечить вимогам надавати суспільству достовірну і збалансовану інформацію про Україну та світ».