Кількість нападів на журналістів постійно збільшується / фото УНІАН

Ситуація зі свободою ЗМІ у країнах, що входять до Ради Європи, погіршилася.

Про це йдеться у доповіді, опублікованій сьогодні, 12 лютого, партнерськими організаціями Платформи Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики і безпеки журналістів, інформує Deutsche Welle.

Зокрема, протягом 2018 року Платформі було повідомлено про 140 випадків серйозних порушень свободи ЗМІ.

Відео дня

Згідно із доповіддю, кількість нападів на журналістів постійно збільшується. Число повідомлень про погрози, включаючи погрози вбивством, подвоїлася. При цьому в 17-ти давніших випадках безкарності за вбивства журналістів не було досягнуто жодного прогресу. Крім того, журналісти, як і раніше, необґрунтовано затримуються, а свободу ЗМІ послаблює низка нових законодавчих ініціатив.

Читайте такожЛідер С14 закликав з розумінням ставитися до бажання вбити журналіста й назвав це "людською слабкістю" (відео)

Платформа зафіксувала 130 випадків затримань журналістів. Більшість з них відбулися в Туреччині - там було арештовано 110 журналістів. В Азербайджані було затримано 11 журналістів, в РФ - п'ятеро, а в Україні - четверо.

У доповіді згадуються справи вбитих українських журналістів Георгія Гонгадзе та Павла Шеремета. Окрім того, звертається увага на недофінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ). У листопаді минулого року Верховна Рада виділила у державному бюджеті на 2019 рік на НСТУ близько 1 млрд грн, що становило лише 57% від суми, гарантованої законом.

Нагадаємо, за даними правозахисної організації "Репортери без кордонів", у 2018 році було вбито щонайменше 80 журналістів та інших працівників ЗМІ через їхню професійну діяльність. Понад половину з них загинули в п'яти країнах: Афганістані, Сирії, Мексиці, Ємені та Індії.