Суд взяв під варту Мангера до 3 березня / фото УНІАН

Генеральна прокуратура оскаржить в апеляційному суді рішення Шевченківського районного суду Києва про взяття під варту голови Херсонської облради Владислава Мангера, якого підозрюють в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк, в частині застосування для нього застави у розмірі 2 млн 497 тис. грн.

Як повідомляє прес-служба ГПУ, злочин, який інкримінується Мангеру, вчинений із застосуванням насильства та спричинив загибель людини, відноситься до категорії особливо тяжких і передбачає покарання у вигляді довічного ув'язнення.

"Враховуючи великий суспільний резонанс вказаного злочину, а також той факт, що за його вчинення передбачено найсуворіше покарання у межах національного законодавства, що може спонукати особу до спроби у будь-який спосіб ухилитися від можливої відповідальності, застосування застави не може повною мірою усунути вказаний ризик та забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

"У зв'язку з незгодою з прийнятим судом рішенням, Генеральною прокуратурою буде внесено апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду", - зазначили у відомстві.

Також сказано, що досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Як повідомляв УНІАН, голову Херсонської облради Мангера, якого підозрюють в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк, суд взяв під варту до 3 березня з можливістю вийти під заставу у 2 млн 497 тис. грн.

Читайте такожСуд обрав Мангеру запобіжний захід

Довідка УНІАН. 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий вилив сірчану кислоту в обличчя Гандзюк. Жінку з хімічним опіком більш як 30% тіла госпіталізували. 4 листопада вона померла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано 6 осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебувають Сергій Торбін і Микита Грабчук, іншим - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову суд обрав запобіжні заходи у вигляді цілодобових домашніх арештів.

5 листопада у ЗМІ з'явилася інформація про те, що гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський - помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

12 листопада суд заарештував Павловського. За даними СБУ, він підозрюється в співучасті у вбивстві Гандзюк.

4 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у справі про вбивство активістки оголошено підозру раніше судимому громадянину на прізвище Левін, відомому в кримінальному світі на прізвисько «Москаль-молодший». За словами генпрокурора, Левін достроково вийшов із в'язниці за «законом Савченко».

10 грудня, за даними СБУ, Левіна було оголошено в міжнародний розшук.

11 лютого Луценко повідомив, що голові Херсонської облради Мангеру оголошено підозру в організації вбивства Гандзюк. За словами генпрокурора, на даний час слідство не зібрало доказів причетності інших посадових осіб до вчинення злочину проти Гандзюк, крім Мангера.

Мангер підозрюється в організації вбивства, тобто умисного заподіяння смерті іншій людині, вчиненого з корисливих мотивів, на замовлення, з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, п. 4, п. 6, п. 11, п. 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України.

13 лютого прокурори в суді повідомили, що Мангер обвинувачується також за ст. 258 ККУ "Теракт", цей злочин підслідний СБУ.

Також 13 лютого на засіданні суду Мангер заявив, що Гандзюк співпрацювала з СБУ, і зокрема, з генералом Доценком, який, як стверджує підозрюваний, «створив на території області декілька кримінальних угруповань, які займалися вирубкою лісу, рекетом та вимаганням».

«Це стало причиною конфлікту між СБУ та поліцією на Херсонщині. Я вважаю, що Доценко організував напад на Гандзюк з метою дискредитації поліції. Але після того, як результатом нападу стали дуже тяжкі наслідки, відбулося фізичне знищення Катерини і використання цієї трагедії у політичних цілях», - зазначив Мангер.