Ілюстрація / REUTERS

Руйнівна політика окупаційної влади Російської Федерації протягом п'яти років окупації Криму призвела до загострення економічних, соціальних, гуманітарних та екологічних проблем на півострові.

Як повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України, МЗС Росії направлено ноту протесту у зв'язку з черговим відвіданням анексованого Криму російськими політиками.

Сьогодні до окупованого Криму без узгодження з Україною приїхали депутати Державної думи РФ на чолі з її головою В'ячеславом Володіним, а також деякі члени російського уряду.

Відео дня

Читайте такожУ РФ виправдовують окупацію Криму "планами" Заходу "перетворити півострів на авіаносець НАТО"

"Україна розглядає цей та інші подібні "візити" керівництва Російської Федерації як подальші кроки з легітимізації спроби незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а зроблені російськими посадовцями заяви - цинічними та відверто провокаційними. Саме руйнівна та безвідповідальна політика російської окупаційної влади протягом п’яти років окупації призвела до істотного загострення економічних, соціальних, гуманітарних і екологічних проблем на півострові", - заявили в МЗС.

У МЗС наголосили, що чергове відвідання російськими посадовими особами тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим є грубим порушенням російською стороною державного суверенітету України, міжнародного права, Статуту ООН, резолюцій Генеральної асамблеї ООН 68/262 від 27.03.2014 р. «Територіальна цілісність України», 71/205 від 19.12.2016 р., 72/190 від 19.12.2017 р. та 73/263 від 22.12.2018 р. «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)», 73/194 від 17.12.2018 р. «Проблема мілітаризації АР Крим і міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів», зобов’язань РФ за двосторонніми та багатосторонніми договорами, сторонами яких є Україна та Російська Федерація.

МЗС України вчергове заявляє, що вся відповідальність за ці та інші міжнародно-протиправні діяння покладається на Російську Федерацію як державу-окупанта відповідно до норм міжнародного права.