Фейгін розкрив рецепт звільнення політв’язня Гриба / скріншот

Для звільнення засудженого у РФ на шість років українського політв'язня Павла Гриба Україні потрібно залучати до співпраці президента Білорусі Олександра Лукашенка, який міг би стати посередником у переговорах із російським президентом Володимиром Путіним.

Таку думку в коментарі виданню "Гордон" висловив юрист Марк Фейгін.

"У тому, що вирок буде обвинувальним, ніхто не сумнівався. Причому це ніяк не пов'язано з винуватістю Гриба. Це та категорія справ, коли суд не займається правосуддям, а виконує замовлення, з огляду на політичні міркування російської влади. Не виключено, що спочатку Грибу хотіли дати максимальний вирок – до 20 років. Чому дали шість? Мабуть враховували громадську думку і його стан здоров'я. Влада РФ прекрасно розуміє, що Гриба реально викрали. Тому давши "середній" термін, намагається збалансувати ситуацію: мовляв, це не максимальне покарання і не виправдання. Що може зробити захист у цих умовах? Напевно, буде оскаржувати вирок. Але я б не розраховував, що апеляція дасть змогу істотно зменшити покарання Грибу. За його статтею – це найменший термін з усіх можливих", – підкреслив Фейгін.

Відео дня

Читайте також"Не хочу ще раз у психлікарню": росіянка, через яку Гриб опинився у в'язниці, відреагувала на вирок (відео)

Він зазначив, що ситуація з Грибом може позначитися на двосторонніх відносинах України і Білорусі.

"Україні немає сенсу апелювати до Росії. Це безглуздо. А от якщо говорити про Лукашенка, то тут не так усе однозначно. Гриба викрали на території Білорусі. І Лукашенку з білоруським КДБ дуже складно відсторонитися від історії з Грибом. Вибачте, у вас викрали людину. Та ще й в інтересах іншої країни. Союзна держава з РФ нічого не змінює – Лукашенко має вирішувати це питання. Викрасти громадянина України і передати його Росії – ненормально. І це накладає відбиток на дипломатичні відносини України та Білорусі. Посередником у цьому питанні має бути саме Лукашенко. Щоб Гриб, нехай навіть і засуджений, повернувся в Україну. Через обмін, помилування – у будь-який спосіб", – заявив юрист.

За його словами, з моменту звільнення з Росії українських політв'язнів Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва ситуація з обміном ув'язненими особами істотно погіршилася, тому звільнити Гриба буде досить складно.

"Коли звільняли Солошенка, приводом теж був його поганий стан здоров'я. Але тоді, у 2016 році, була трохи інша ситуація. Ще були передумови, що обміни продовжать. Зараз такого немає. Узагалі цим займався [голова політради "Опозиційної платформи – За життя" Віктор] Медведчук. У нього були свої інтереси і домовленості з президентами України і РФ. Формально – Солошенка та Афанасьєва тоді помилували. Чи можна добитися обміну Гриба? Чисто теоретично так. Але це буде складніше, ніж раніше. У будь-якому разі, слід дочекатися набуття вироком чинності. Тільки після цього ймовірні переговори буде підкріплено процесуальним рішенням. Для звільнення Гриба потрібно шукати посередника, якому Путіну в силу сформованої політичної ситуації буде складно відмовити. І це не Медведчук. Можливо, Лукашенко", – резюмував Фейгін.