Степанов відмовився залишати посаду голови Одеської ОДА \ uc.od.ua

Питання про відставку Максима Степанова з посади голови Одеської обласної держадміністрації (ОДА) буде піднято сьогодні на Кабміні, однак, є високий ризик того, що члени уряду не підтримають це рішення.

Читайте такожВ Кабмін подано звернення про звільнення Степанова з посади голови Одеської ОДА

Такий прогноз оприлюднив політтехнолог Сергій Биков в коментарі Главреду. "Наскільки ми пам'ятаємо, Кабмін у нас коаліційний. І наскільки я знаю, частина налаштована голосувати проти цієї відставки. Тому що ніяких причин для зняття Степанова з посади немає, навіть формальних. В АП могли вибрати інше формулювання. І тоді претензій до указу з юридичної точки зору не було б. Наприклад, президент видав указ про відкликання свого указу про призначення Степанова. Це перший варіант. І другий варіант – він міг би його відсторонити від виконання обов'язків за ініціативою президента", - зазначає Биков.

Відео дня

За словами політтехнолога, якщо це звільнення за ініціативою президента, то там повинна бути дане формулювання. Або ж – відсторонення на час проведення службового розслідування. Але на голову ОДА не поширюється закон про Держслужбу, оскільки це "А" (вища категорія державної служби). Тому тут теж є питання.

"Якщо зараз в Адміністрації президента спробують переграти цей казус з указом, та видати інший указ або отримати подання. То все одно від негативного шлейфу не відмитися. А інші глави держобладміністрацій будуть насторожені. Тому що це явний сигнал того, що президент зливає своїх. А після цього варто очікувати, що і свої зливатимуть президента", – прогнозує Биков.

Він пояснює, що причина таких дій Порошенка криється в результатах першого туру президентських виборів по Одеській області. Як відомо, на виборах в області Володимир Зеленський отримав 41% голосів, а Порошенко – 9%.

"Такий результат голосування був завдяки тому, що практично була саботована сітка в Одеській області. Степанов відсторонився від програми "Турбота", на яку було виділено 90 млн грн. Тому що він розумів її токсичність і негативні наслідки особисто для себе. Тому вибори пройшли досить чесно в Одеській області. Та до їхніх результатів ні в кого, крім головного кабінету країни, особливих претензій немає", - наголосив політтехнолог.

На його думку, після цього в Адміністрації президента вирішили, що потрібно позбавлятися від Степанова і замінили його головою фракції БПП в облраді Сергієм Паращенком.

Як повідомляв УНІАН, 8 квітня президент Петро Порошенко підписав указ, яким відсторонив Степанова від посади голови Одеської ОДА, а указом навздогін замість Степанова призначив тимчасово виконуючим обов'язки Сергія Паращенка.

Степанов відмовився залишати свій пост і назвав указ президента про своє звільнення незаконним, оскільки звільнити його глава держави може лише за поданням Кабміну, а такого подання поки що немає.

Міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко підтвердив, що Кабмін не приймав рішень щодо усунення Максима Степанова з посади голови Одеської ОДА.