Порошенко прокоментував ухвалення закону про мову ВР України / фото president.gov.ua

Чинний президент України Петро Порошенко назвав історичним ухвалення Верховною Радою закону про функціонування української мови як державної.

Про це він написав у Facebook.

Читайте такожРада ухвалила закон про мову: всі деталі

«Ухвалення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» – це справді історичне рішення, яке стоїть поряд з відновленням нашої армії та отриманням автокефалії Православною церквою України», - заявив він.

За словами Порошенка, українська мова – це символ нашого народу, нашої держави та нашої нації. «І я вдячний усім, хто брав участь у розробці, підготовці та реалізації мовного закону, народним депутатам – за голоси «за», та всім українцям за підтримку. Це – ще один надважливий крок на шляху нашої ментальної незалежності», - наголосив чинний глава держави.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

За дане рішення проголосували 278 народних депутатів України.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім ряду позицій, вступ яких відтерміновується на кілька років.

Закон передбачає, що кожний громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги.

Відповідно до закону, особа, яка має намір набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. При цьому, зокрема особи, які проходять військову службу у Збройних силах України і нагороджені державною нагородою, та особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для країни, мають право на набуття українського громадянства без засвідчення рівня володіння державною мовою, але зобов’язані опанувати її упродовж одного року з дня набуття громадянства.