Ілюстрація / REUTERS

Заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка переконаний у правильності та обґрунтованості юридичної позиції щодо розпуску Верховної Ради та призначення позачергових парламентських виборів.

Читайте такожПарубій надав КСУ заяви депутатів про вихід з коаліції

Про це він повідомив в ефірі одного з українських телеканалів.

Відео дня

«Ми повністю переконані в тому, що юридична позиція наша правильна, обґрунтована, і вона ґрунтується на Конституції України. Прогнозувати, яке буде рішення, не хотів би, тому що це може бути сприйнято як тиск на Конституційний суд», - сказав Рябошапка.

Він висловив сподівання, що Конституційний суд найближчим часом винесе справедливе рішення у справі щодо розгляду відповідного указу президента.

«Я сподіваюсь, що ми скоро побачимо, яке буде рішення, і воно буде справедливим і таким, що ґрунтується на Конституції… Сам указ містить норми, які стали підставою для розпуску парламенту, є посилання на ті норми Конституції, які стосуються наявності чи відсутності коаліції у Верховній Раді. Позиція глави держави полягає в тому, що, починаючи з певного моменту, коаліції у Верховній Раді не було, після того, як з коаліції вийшли три політичні сили, і сама коаліція фактично зникла, і чисельний склад тих двох фракцій був значно меншим, ніж 226 народних депутатів», - зауважив чиновник.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень ВР та призначення позачергових виборів на 21 липня.

24 травня представники "Народного фронту" внесли до Конституційного суду подання, яким просять визнати неконституційним указ щодо розпуску Верховної Ради.

11 червня Велика палата Конституційного суду розпочала слухання у справі за поданням депутатів щодо указу президента про дострокове припинення повноважень парламенту. У суді виступив Зеленський, який висловив сподівання, що Конституційний суд ухвалить рішення, за яке "не буде соромно". Також суд заслухав аргументи представника президента і народних депутатів. Після цього Велика палата Конституційного суду перейшла до закритої частини пленарних слухань у справі.