Депутат із Бельгії Петра де Саттер заявила, що санкції проти РФ неефективні / фото Council of Europe/ Klara Beck

Депутат із Бельгії Петра де Саттер, яка є доповідачем з питання внесення змін до процедур і правил ПАРЄ щодо оскарження повноважень національних делегацій, заявляє, що чинні санкції проти делегації Російської Федерації, запроваджені у 2014 році, не є ефективними і не змінюють ситуацію.

Про це вона повідомила на літній сесії ПАРЄ у Страсбурзі під час завершального слова після проведення дебатів щодо обговорення проекту резолюції про зміцнення процесу прийняття рішень в Асамблеї щодо повноважень і голосування, який передбачає зняття санкцій з російської делегації.

Читайте такожУкраїні нічого робити в ПАРЄ, якщо права РФ будуть відновлені - Ар'єв

Відео дня

Зокрема, де Саттер наголосила, що сьогодні в Асамблеї відбулися «хороші дебати».

При цьому вона заявила, що з прийняттям обговорюваного проекту резолюції, у майбутньому в ПАРЄ не збираються скасовувати санкції на безумовній основі.

“Все ще існує можливість виступати проти повноважень і зберігати санкції. Так, ми змінюємо санкції, про які ми говоримо з вагомих причин, і ми надаємо аргументи, що парламентарі повинні мати можливість висловлювати свою позицію”, - зауважила де Саттер.

Вона вважає, що необхідно підтримувати діалог з РФ і мати можливість притягувати її як державу до відповідальності за «погані вчинки».

Де Саттер підкреслила, що її доповідь, на основі якої створено проект резолюції, стосується пошуку виходу із ситуації, оскільки запроваджені п’ять років тому санкції нічого не змінили.

“Ви можете подивитися на це з цього боку. Чому ми повинні змінювати наші правила? Тому що вони нічого не роблять”, - заявила вона і підкреслила, що чинні санкції неефективні.

“Давайте визначимо механізми, які ефективні”, - сказала вона.

Також доповідач зазначила, що статутні органи – Комітет міністрів і Парламентська асамблея, мають гармонізувати своє бачення у ситуації, якщо буде поставати питання застосування санкцій.

“Ця доповідь є частиною зусиль щодо (пошуку) цього спільного механізму, який ми встановимо якомога скоріше, що надасть нам більше можливостей, щоби просити запровадження санкцій, і змусити Комітет міністрів зважати на це”, - додала де Саттер.

Читайте такожПрийняття резолюції ПАРЄ дозволить російським депутатам обійти санкції ЄС – литовський депутат

Як повідомляв УНІАН, літня сесія ПАРЄ, яка відкрилася 24 червня у Страсбурзі, внесла до порядку денного рішення про повернення делегації Росії до Асамблеї. Дане рішення має бути ухвалено в ніч на вівторок, попри опір України. Його додали у порядок денний із низкою процедурних порушень.

Ідею зняти санкції з Росії у ПАРЄ підтримали чимало західних політиків та урядів.

У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року міністри закордонних справ більш як 30 держав (із 47 країн - членів Ради Європи) виступили за рівну участь всіх країн-членів у статутних органах організації, що може привести до зняття санкцій з Росії.

3 червня 2019 року Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури введення санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Тепер цей проект резолюції остаточно має затвердити безпосередньо ПАРЄ.