Галицького хочуть відправити у відставку / фото facebook.com/maks.halicki

У Сумах за добу містяни зібрали понад дві третини необхідних для розгляду підписів під петицією за відставку заступника міського голови Максима Галицького через його образливий допис у Facebook на адресу ЛГБТ-спільноти.

Як передає кореспондент УНІАН, петиція «Галицького, який хоче повернути концтабори, – у відставку!», автором якої є сумська активістка Ольга Панфілова, була розміщена 24 червня на сайті Єдиної системи місцевих петицій.

«Дорогі сумчани! Прошу вас підтримати цю петицію і усім разом вимагати від міського голови м. Суми Олександра Лисенка негайного звільнення з посади його заступника Максима Галицького», – йдеться у тексті петиції.

Відео дня

Її авторка нагадала, що 22 червня Галицький на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook оприлюднив чорно-біле фото ув’язнених у нацистському концтаборі із підписом: «ЛГБТ-прайд здорової людини. Вірю – не за горами час, коли т.зв. прайди виглядатимуть саме так».

«Галицький, якого ми, жителі міста Суми, найняли працювати в органі місцевого самоврядування, відкрито нехтує законом, правами людини і знущається з пам’яті жертв нацистського режиму», – наголошує Панфілова.

Вона вимагає від Сумського міського голови Олександра Лисенка негайно звільнити Галицького з посади його заступника, а перед звільненням – публічного вибачення одного з них перед громадою Сум та всіма українцями, які зазнали образи.

«Якщо Галицький продовжить працювати на своїй посаді, це буде показником того, що Олександр Лисенко підтримує його позицію… Дуже дякую усім, хто підтримає цю петицію, адже, якщо ми проковтнемо і це, то завтра Максим Галицький вже буде не мріяти про повернення концтаборів, а їх будувати. За свої слова потрібно нести відповідальність», – підкреслює Панфілова.

Читайте такожЗаступник мера Сум потрапив під кримінал через образливий допис на адресу ЛГБТ-спільноти

Лише за добу, станом на 25 червня, петицію підписали 180 осіб із 250 необхідних, щоб петицію розглянула Сумська міська рада, хоча на збір підписів дається 45 днів.

Тим часом сумчанин Владислав Левченко зареєстрував сьогодні іншу петицію – «Про недопустимість відставки Галицького».

«Прошу вас підтримати цю петицію й усім разом вимагати від Сумського міського голови Олександра Лисенка недопущення звільнення з посади його заступника Максима Галицького», – просить автор другої петиції.

Він висловив при цьому думку, що прихильники ЛГБТ-спільноти вимагають звільнити посадовця нібито за те, що він має свої переконання і не боїться їх відкрито виявляти та поширювати, виступає за криміналізацію ЛГБТ-пропаганди для захисту інституту сім'ї та здорового майбутнього українських дітей. Левченко також нагадав, що пізніше посадовець перепросив перед жертвами та рідними жертв концтаборів, ув’язнених націонал-соціалістичним режимом, а також зазначив, що гра на почуттях стражденних є неприпустимою.

«Крім того, Галицький зазначив, що якщо він у чомусь порушив законодавство України – з гідністю готовий понести встановлену законом відповідальність. Разом з тим він не відмовився від своїх переконань, а зазначив, що як громадянин України має право вільно висловлювати свою позицію щодо неприпустимості ЛГБТ-пропаганди для захисту інституту сім'ї, українських дітей та української держави», – наголосив Левченко.

Він вимагає від Сумського міського голови не допустити звільнення Галицького та відкрито виступити із закликом захисту інституту сім’ї як основи українського суспільства та державності.

«Дуже дякую усім, хто підтримає цю петицію, адже, якщо ми сьогодні проковтнемо переслідування за захист християнських європейських цінностей, то завтра вони нав’язуватимуть свої збочення нашим дітям через садочки, школи, засоби масової інформації та особистий приклад на вулицях», – резюмує автор петиції.

Сьогодні цю петицію підписали 36 осіб.

Як повідомляв УНІАН, заступник міського голови Сум Максим Галицький ввечері 22 червня розмістив на своїй сторінці в Facebook фото в’язнів нацистського концтабору Заксенгаузен із нашитими на одяг перевернутими вершинами донизу трикутниками. Таким чином у концтаборах Третього Райху позначали гомо- та бісексуальних чоловіків. Світлину він підписав так: «ЛГБТ-прайд здорової людини. Вірю – не за горами час, коли так звані прайди виглядатимуть саме так».

Через висловлювання Галицького щодо Маршу рівності розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 161 ККУ – умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми переконаннями.

Пізніше Галицький заявив, що його допис у Facebook про концентраційні табори для представників ЛГБТ «перекрутили». Він назвав опубліковану картинку «невдалим жартом» і зазначив, що не видаляв допис, а його «забанив» Facebook.

При цьому заступник мера Сум переконаний, що «пропаганда ЛГБТ-збочень» має бути криміналізована.

Також Галицький на своїй сторінці у Facebook вибачився перед жертвами концтаборів та їх рідними за використання зображення ув’язнених у концтаборі. При цьому він додав, що категорично не сприймає «політику уряду щодо потурання ЛГБТ-пропаганді та поступового впровадження гендерної ідеології».