В'ятрович попередив про небезпеку скасування назв проспектів Бандери і Шухевича / фото УНІАН

Юридичної підстави у рішенні, винесеному напередодні Окружним адміністративним судом Києва (про скасування перейменування проспектів Московського і Миколи Ватутіна на проспекти Степана Бандери і Романа Шухевича), немає.

Читайте такожРозпуск Заради: в'ятрович заявивши про порушення Зеленським Конституції

Таку думку в коментарі Главреду висловив директор Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович.

Відео дня

"Упевнений, що жодних юридичних підстав для скасування рішення Київради щодо перейменування - немає. Більше того, суд дуже довго тривав, більше трьох років. І мені здається, що зміна політичної ситуації в країні і є причиною таких дуже дивних судових рішень. А відсутність чіткої позиції нової влади в питаннях національної пам'яті провокує можливі спроби реваншу з боку проросійських сил", - вважає В'ятрович.

За його словами, УІНП теж був залучений в судовий процес - як третє обличчя.

"Ми були в курсі всіх судових засідань, які неймовірно сильно затягувалися. Думаю, що це робилося для формування сприятливої політичної атмосфери. А Бережна (Олена –голова громадської організації Антифашистська правозахисна ліга) періодично викликала "швидку", нібито їй ставало погано від перейменувань. Але жодних аргументів, крім емоційних, за весь час озвучено не було. Тому ми були дуже здивовані таким рішенням суду", - заявив В'ятрович.

В'ятрович твердо висловив переконання, що рішення суду про скасування перейменування проспектів Московського і Ватутіна у проспекти Бандери і Шухевича може призвести до протистояння в українському суспільстві.

"Я абсолютно упевнений, що українська громадськість не проковтне такі грубі та антизаконні рішення. Тим більше, що в теперішній війні вони йдуть на користь російському агресору", - резюмував він.