Парубій розповів про долю законопроекту / фото УНІАН

Законопроект про дематюкацію мови не буде розглянуто парламентом цього скликання.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Верховної Ради Андрій Парубій сказав на прес-конференції за підсумками тижня.

«Передав законопроект на розгляд профільного комітету, буду чекати профільної оцінки і на її основі буду будувати своє відношення до цього законопроекту. Можна мати своє особисте відношення до будь-яких законопроектів», - сказав Парубій.

Відео дня

За його словами, «очевидно, що цей законопроект не може бути розглянути в цій каденції на цій сесії ВРУ».

На питання, чи вживає він нецензурні слова, Парубій відповів: «Стосовно мене, то вам, можливо, підтвердять присутні, що лайливих слів від мене ніколи не чули, а якщо чули, то хіба що в екстремальних ситуаціях, – і то не лайливі слова, а в досить м'якій формі, – коли на Майдані були екстремальні ситуації».

Читайте також"Богомолець треба прикладати мокрий рушник до голови": Москаль про "дематюкацію мови"

Як повідомляв УНІАН, 2 липня голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зареєструвала в парламенті законопроект № 10414 "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови).

За словами автора, законодавча ініціатива стосується публічних осіб та ЗМІ і не стосуватиметься сфери особистого життя людей.

Законопроектом визначатимуться поняття “лихослів’я”, “публічна особа” і алфавітний перелік слів, що не можна вживати в публічному просторі публічним особам, який має затвердити Кабмін.

Також документом передбачено адміністративні штрафи. “Штрафи, які будуть стосуватися засобів масової інформації, - це 10% від ліцензійного збору за виплати по аудіотрансляції”, - сказала депутат. Вона уточнила, що ЗМІ нестимуть відповідальність, зокрема, якщо вони ретранслюватимуть, наприклад, чийсь виступ, в якому є нецензурна лексика. Щодо фізичних осіб пропонується застосовувати адміністративні штрафи в розмірі від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або від 40 до 60 днів виправних робіт з відрахуванням частини заробітку.

Кошти, які надходитимуть до бюджету з виплати штрафів, спрямовуватимуться до Українського культурного фонду — на розвиток української культури і української мови.