Зустріч з Трампом може виявитися складною для Зеленського / фото УНІАН

Вони обоє політичні новачки, які скористалися громадським невдоволенням, щоб перемогти на виборах, всупереч всім сумнівам. Вони були зірками телебачення, які спритно мобілізували своїх виборців через соціальні мережі й порушуючи політичний протокол. Тому коли Володимир Зеленський зустрінеться з Дональдом Трампом у Вашингтоні вперше у найближчі тижні, ці спільні риси можуть допомогти новому президенту України налагодити зв’язок з лідером США і покращити двосторонні відносини.

Про це пише Radio Free Europe / Radio Liberty нагадуючи, що Зеленський зміцнює свою силу в рідній країні. Опитування свідчать, що парламентські вибори 21 липня можуть принести його партії «Слуга народу» перемогу з великим відривом. 41-річний комедійний актор легко переміг на президентських виборах. Але багато речей вказують на те, що Зеленському може виявитися складніше завоювати прихильність Трампа, ніж українських виборців.

Навіть попри те, що США зробили кроки, щоб покарати Москву за вторгнення в Україну, американський президент постійно говорить про бажання покращити відносини з Росією. Він підтримує хороші стосунки з Володимиром Путіним, «розбиваючи серце» багатьом в Україні.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського пояснили, від чого залежить дата зустрічі із Трампом у США

Трамп стверджує, що він поводиться з Росією «жорсткіше», ніж будь-який інший президент США. Вашингтон посилив підтримку Києва після приходу Трампа до влади в січні 2017 року, зокрема передав летальну зброю. Від цього його попередник Барак Обама відмовлявся. Але аналітики й колишні чиновники, які критично ставляться до нинішнього американського президента, кажуть, що політика США щодо України суперечить його власній риториці. І це вказує, що ключові члени адміністрації сильно впливали на ситуацію.

«Дональд Трамп дав чітко зрозуміти, що йому байдужа Україна. Що він або дуже скептично до неї ставиться, або не вважає питанням, яке повинно хвилювати США», - сказав виданню аналітик Carnegie Endowment for International Peace і колишній чиновник Держдепартаменту і Пентагону Ендрю Вайс.

«Найбільше, на що ми можемо сподіватися від зустрічі, — це що Трамп перетвориться зі скептика в питанні України на того, хто поступово буде бажати збереження нинішньої підтримки Києва», - додав експерт.

Читайте також"Зеленський і Трамп – дві різні галактики": експерт пояснив, чому не варто поспішати із візитом до США

Чиновники США надали Україні критичної важливості, тому що вони розглядають її як центр протистояння між демократичним Заходом і ревізіоністською авторитарною Росією. Конгрес схвалив передачу більш ніж трьох мільярдів допомоги Києву за останні п’ять років.

«Не думаю, що Трамп розуміє те, що відбувається в Україні, і загрозу, яку становить Росія для європейської безпеки», - сказав колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

Трамп постійно критикував країни НАТО. А Зеленський говорить про підтримку вступу України в цю організацію. Кремлю це дуже не подобається. Президент США також надавав більшої ваги зустрічам з Путіним, якого він хвалив, і менше приділяв уваги Порошенку, хоча той, як і Трамп, був багатим бізнесменом до приходу до влади.

Шанси налагодження тісних відносин між Трампом і Порошенком могли від самого початку підірвати репортажі про нібито причетність українського уряду до просування шкідливої інформації про колишнього голову виборчого штабу республіканця Пола Манафорта. Останній зараз у в’язниці. Він пішов у відставку під тиском негативної інформації, що створило підозри про можливі зв’язки Трампа з Росією.

Зеленський був аутсайдером в українській політиці й дипломатії до перемоги на виборах. Він не має ніякого відношення до цього негативного багажу свого попередника. І це дає йому потенційну перевагу.

Читайте такожЗеленський і Трамп "знайдуть хімію": Чалий висловився щодо майбутнього візиту президента України до США

«Якщо шарм Зеленського в реальному житті такий же, як і на телеекрані, тоді він може достукатися до американського президента так, як не зміг його попередник», - сказав прес-секретар Ukrainian Congress Committee of America Андрій Добрянський.

Ще одна подія, яка може змінити американо-українські відносини, — це призначення нового посла США в Києві на заміну Марі Йованович. Вона – професійний дипломат, призначений на цю посаду ще Бараком Обамою. Однак, український Генпрокурор публічно атакував її, а консервативні ЗМІ США рознесли ці атаки, після чого вона пішла у відставку. Але потенційною перешкодою для налагодження співпраці між адміністрацією Зеленського і Білим домом можуть стати спроби підірвати передвиборчі амбіції Джозефа Байдена, який цілком вірогідно може стати конкурентом Трампа на виборах у 2020 році.

Видання пише, що точна дата зустріч президентів США й України не була оголошена. Однак, швидше за все, це станеться до кінця літа. Очікується, що вони будуть обговорювати американську військову допомогу Києву. Зокрема, йдеться про постачання спеціальних військових катерів для українських портів у Азовському морі. Як і Порошенко і свій час, Зеленський може спробувати зіграти на бажанні Трампа продавати американські товари й послуги за кордоном. Про це виданню сказали неназвані американські чиновники й аналітики.

Читайте такожWashington Post: Зеленський може не дозволити втягнути Україну у внутрішню політику США

Невдовзі після того, як Порошенко провідав Білий дім у червні 2017 року, Україна оголосила про купівлю вугілля з Пенсильванії. А це той штат, де Трамп переміг у 2016-му і який може виявитися критично важливим для його переобрання у 2020-му. На початку липня посольство США в Києві оголосило, що Україна вперше попросила про продаж американського військового обладнання. Обсяг угоди не розголошується. А колишній посол США в Україні Джон Хербст сказав, що вона вже опрацьовується деяких час і ніяк не пов’язана із зустріччю Зеленського і Трампа.