Ілюстрація / REUTERS

Український національний персонал 23 червня цього року у складі 5 осіб уперше долучився до виконання завдань Багатопрофільної інтегрованої місії ООН зі стабілізації в Малі.

Про це заявив на брифінгу заступник начальника Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генштабу ЗСУ полковник Валентин Левчик, повідомляє прес-служба Сухопутних військ ЗСУ.

Читайте такожНастане день, коли українські військові будуть виконувати лише миротворчі місії - Зеленський

Відео дня

За його словами, на даний час 61 представник українського національного персоналу виконує завдання в місіях ООН, НАТО та спільних миротворчих силах у низці країн. Зокрема, це місія ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго (12 осіб), місія ООН у Косово (2 особи), місія ООН у Республіці Південний Судан (4 особи), тимчасові сили ООН із забезпечення безпеки в Аб’єй (6 осіб), сили ООН з підтримання миру на Кіпрі (1 особа); тренувально-дорадча місія НАТО "Рішуча підтримка" в Ісламській Республіці Афганістан (21 особа), багатопрофільна інтегрована місія ООН зі стабілізації у Малі (5 осіб) та спільні миротворчі сили в зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова (10 військових спостерігачів).

«Висока оцінка від міжнародних партнерів стала основним підґрунтям для постійного запрошення України до участі в новостворюваних та вже існуючих миротворчих місіях, а також для розширення географії залучення Збройних сил України до миротворчої діяльності в усьому світі», - наголосив Левчик.

Довідка УНІАН. Малі - держава в північно-західній Африці. Там тривалий час точилася боротьба з ісламським екстремізмом у північних регіонах країни, коли в результаті військового втручання під керівництвом Франції джихадисти залишали великі міста. В останні роки екстремісти проникли до громад, розташованих у південних районах. Це в свою чергу призвело до розпалювання ворожнечі між етнічними групами в регіоні з набагато більшим населенням.