Марківа звинуватили в убивстві двох журналістів на Донбасі / фото radiosvoboda.org

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін переконаний, що Європейський суд з прав людини виправдає бійця Національної гвардії України Віталія Марківа, засудженого в Італії до 24 років ув’язнення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Клімкін сказав під час публічного обговорення в Veteran Hub.

Читайте такожПосол в Італії назвав процес над нацгвардійцем Марківим результатом спецоперації Кремля

Відео дня

"Нам усім зрозуміло, що рішення наступних інстанцій будуть іншими, і те, що відбувається - це результат свідомих і дуже цілеспрямованих російських зусиль і розкрутки", - заявив Клімкін.

Зокрема, на його переконання, "коли ми підемо в касацію і потім в ЄСПЛ - він його виправдає, оскільки ніяких доказів там за визначенням немає".

"Що мене в цьому турбує, - оскільки ми знаємо, що в результаті ми вийдемо на позитив, - що Віталій ще проведе певний дуже серйозний час у в'язниці. Це реально мені болить. І це свідома російська операція. І люди, які це підтримували для того, щоб залякати всіх інших", - заявив Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві фоторепортера, громадянина Італії Андреа Роккеллі та його російського партнера Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголосили, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

12 липня 2019 року Марківа в Італії засудили до 24 років ув'язнення, тоді як італійський прокурор Андреа Дзанончеллі вимагав 17 років. Рішення суд оголосив без мотивувальної частини. Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

13 липня адвокат нацгвардійця Рафаеле Дела Валле заявив, що рішення за апеляцією на вирок Марківу можуть ухвалити наступного року.

Президент України Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС та Генпрокуратури терміново зайнятися питанням повернення Марківа на батьківщину.