Разумков заявив, що бюджетне фінансування партій допомагає розвивати політичну культуру /  фото УНІАН

Голова партії «Слуги народу» Дмитро Разумков прокоментував петицію про скасування бюджетного фінансування політичних партій.

Як передає кореспондент УНІАН, на брифінгу, який відбувся після засідання Підготовчої депутатської групи, його запитали, чи може новий парламент скасувати фінансування партій з державного бюджету.

Читайте такожУ НАЗК порахували розміри останніх виплат для партій зі старого складу Ради

Відео дня

У відповідь Разумков закликав дочекатися початку роботи нового парламенту. Водночас він зауважив, що бюджетне фінансування партій дає можливість розвивати політичну культуру в державі. «Є інші запобіжники, на які треба буде звертати увагу. Тому що у нас дуже часто ці кошти використовувались неефективно. Ви бачили, що під кінець року вони йшли на рекламу, а не на розбудову партійної структури, на навчання своїх однопартійців, на залучення людей до тих чи інших політичних структур», - сказав він.

Крім того, Разумков додав, що деякі антикорупційні організації відзначали, що ці кошти фактично були направлені на «пов’язані з тими чи іншими партіями структури». «Таким чином, виникало питання коректності та відповідності до чинного законодавства використання цих коштів», - наголосив він.

На питання, чи відмовиться «Слуга народу» від коштів, які має отримати з держбюджету, Разумков відповів, що на сьогодні таке фінансування передбачено законом, а у партії намагатимуться дотримуватися чинних норм законодавства.

Читайте такожРабінович довиступався: Разумков пригрозив вимикати мікрофон нардепам, які ігнорують українську

Як повідомляв УНІАН, станом на ранок 14 серпня петиція про скасування бюджетного фінансування політичних партій в Україні набрала 25 тисяч 559 голосів з 25 тисяч необхідних для того, щоб вона була розглянута.

У тексті петиції її автор Микола Томенко зазначає, що за 2016-2019 роки з державного бюджету на діяльність політичних партій виділено майже 1 мільярд 500 мільйонів гривень.

Крім того, додає Томенко, з 2019 року за державний кошт фінансуватимуться не лише політичні сили, які подолали 5% бар’єр під час виборів до парламенту, а й ті, що набрали 2%. «В цілому на утримання цих партій за 5 років діяльності Верховної Ради український народ повинен витратити близько 5 мільярдів 900 мільйонів гривень», - йдеться у тексті петиції.

Тому Томенко пропонує скасувати або, принаймні, призупинити законодавчі акти, які передбачають фінансування політичних партій з держбюджету.

«Ці кошти слід скерувати на вирішення вкрай важливих проблем, пов’язаних із безпекою та оборонною міццю держави і якістю життя людей. Зокрема – на фінансування армії, освіти, культури, медицини, здорового способу життя», - переконаний він.

До кінця збору підписів залишився 71 день.