Заявник також просив суд відкрити справу проти Ситника, який затягував із внесенням відомостей про правопорушення у реєстр / фото УНІАН

Солом'янський районний суд м. Києва зобов'язав Національне антикорупційне бюро України відкрити кримінальні провадження щодо міністра закордонних справ Павла Клімкіна і п’ятого президента Петра Порошенка.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського райсуду м. Києва від 15 серпня, розміщеній на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Суд розглянув у відкритому судовому засіданні скаргу на бездіяльність директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відео дня

Читайте такожПортнов подав позов проти Порошенка, його партії і "Прямого" за образу честі та гідності

"Скарга обґрунтована тим, що 15 липня 2019 р. ОСОБА_1 подав до Національного антикорупційного бюро України заяву... про кримінальні правопорушення, вчиненні міністром закордонних справ ОСОБА_2 та колишнім президентом України ОСОБА_3 за ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем – УНІАН)", – йдеться в ухвалі.

Також повідомляється, що заявник в поданій скарзі просив визнати бездіяльність Ситника, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення, та зобов`язати його внести до ЄРДР відомості, зазначені у поданій заяві, та розпочати досудове розслідування у формі досудового слідства.

"Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню", – підкреслюється в ухвалі.

Зазначається, що під час розгляду скарги було встановлено, що протягом 24 годин відповідні відомості за заявою про вчинення кримінальних правопорушень до ЄРДР не були внесені.

"Встановлені слідчим суддею за результатами розгляду скарги обставини дають можливість зробити висновки про невідповідність вимогам ст. 214 КПК України бездіяльності службових осіб Національного антикорупційного бюро України щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою заявника", – наголосив суд.

Водночас зауважується, що не підлягають задоволенню вимоги скарги щодо визнання бездіяльності Ситника, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення, та зобов`язання Ситника розпочати досудове розслідування у формі досудового слідства, оскільки розгляд (оскарження) таких питань не передбачений в порядку, визначеному главою 26 КПК України.

"За таких обставин, скарга підлягає частковому задоволенню", – сказано в ухвалі суду.

Так, суд ухвалив скаргу на бездіяльність Ситника, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальні правопорушення до ЄРДР, – задовольнити частково.

"Зобов`язати службову особу Національного антикорупційного бюро України, до компетенції якої входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення, зазначені у заяві... від 15 липня 2019 р., поданій ОСОБА_1 до Національного антикорупційного бюро України", – наголошується в ухвалі.

У задоволенні іншої частини скарги вирішено було відмовити. Ухвала оскарженню не підлягає.

Як повідомляв УНІАН, екс-президент України Петро Порошенко фігурує в 11 кримінальних провадженнях ДБР. Раніше Порошенко запевняв, що не фігурує в жодному.