Володимир Путін / REUTERS

Припинення військових дій на Донбасі може відбутися лише тоді, коли здійсняться "дві мрії Путіна".

"У Путіна в цій війні є своя мета, допоки він її не досягне – все буде як і раніше", – заявив у коментарі «Обозревателю»  військовий експерт Олег Жданов.

Читайте такожЕксперт розповів про три вдалі воєнні рішення Зеленського

Відео дня

"У нього одна-єдина мета – утримати Україну у політичній орбіті Кремля. З цим пов'язані дві мрії: визнання Криму російським і України як вотчини Росії", – заявив експерт.

Відповідаючи на запитання про те, чого можна очікувати восени у зоні бойових дій на сході країни, він спрогнозував: "Озброєний конфлікт низької інтенсивності триватиме, з періодичним загостренням і ослабленням – такий, як ми спостерігаємо сьогодні".

На думку Жданова, "питання в тому, чого хоче Путін. Мета війни – це суверенітет України. Вся ця кривава бійня на сході країни була організована саме для цього. Поки він цього не отримає, нічого не закінчиться. Через це і обмін полоненими не відбувся – бо він не побачив підсумкового документу, про який уже згадував".

Зокрема йшлося про "письмове закріплення плану Штайнмаєра", який передбачає перестановку місць політичної та військової складових Мінських домовленостей. "Тобто спочатку Україна виконує політичну частину, а потім, на розсуд Росії, вона, можливо, виконає військову частину, тобто виведе свої війська і передасть нам кордон під контроль", – зауважив Жданов.

Також він нагадав: "Цього не трапилося. Слава Богу, що президент Зеленський не торгує суверенітетом країни".

Таким чином, цієї осені у зоні бойових дій "абсолютно нічого не зміниться", – переконаний експерт.

Відповідаючи на запитання, чи може Путін скористатися недосвідченістю Зеленського у ролі Верховного головнокомандувача, він сказав: "Гадаю, що ні. По-перше, Росія сьогодні не готова до масштабної війни. По-друге, зараз ніхто не дасть розв'язати масштабний конфлікт на європейському континенті, особливо країні, що має ядерну зброю".