Депутати Київради не просили про перепризначення Віталія Кличка / Фото kiev.klichko.org

Депутати Київради обурені розповсюдженим зверненням «голів фракцій» до президента України Володимира Зеленського, в якому ті просять перепризначити на посаду голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка, й наголошують, що ця заява не узгоджувалася у фракціях, є маніпуляцією і вони її не підтримують.

Про це в коментарі УНІАН повідомили депутати, які входять до різних фракцій Київради.

Читайте такожКличко заявляє, що братиме участь у будь-яких виборах міського голови Києва

Відео дня

Зокрема депутат Київради Ілля Сагайдак заявив, що поспілкувався з депутатами фракцій, голови яких підписали звернення, і ті висловили позицію, що «це підписи просто 4 депутатів, а не голів фракцій».

«Голова фракції має зібрати фракцію і проголосувати за політичне рішення підтримати призначення Кличка. Я провів багато розмов з депутатами із кожної фракції. Я зателефонував депутатам від «Батьківщини», всі - проти підтримки призначення Кличка і не розуміють, чому одноосібно було прийнято рішення Бондаренком підписатися як голова фракції, бо він представляє особисту думку», - сказав Сагайдак.

За його словами, така ж ситуація у фракції «Свобода». «Я спілкувався з депутатами від «Свободи». Вони дуже здивовані рішенням Сиротюка (Юрій Сиротюк є головою фракції «ВО «Свобода» - УНІАН). Вся «Свобода» практично, з якою, принаймні, я розмовляв, вони говорять, що весь час вони голосували проти Кличка, проти його рішень по розбазарюванню землі і бюджету, і підтримувати його на перепризначення ніколи «Свобода» не могла б. Тобто такого рішення фракції також не існує і навіть не обговорювалось», - передав позицію депутатів Сагайдак.

«Я вам більше скажу, що навіть депутати із «Солідарності», з якими я розмовляв, вони мене також запевнили, що не всі готові сьогодні підтримати Кличка, тим паче безумовно. Таке рішення на фракції не було прийнято... Відповідно, цей документ є чиста маніпуляція», - наголосив він.

За його інформацією, «Кличко їм дав цю заяву як таку, що не буде публічною». «І вони, може, тому підписали її по-тихому», - припустив Сагайдак.

Читайте такожКличко назвав "антиконституційною" спробу звільнити його з посади голови КМДА

Те ж саме агентству УНІАН озвучив член фракції «Солідарність» Максим Шкуро: «Я не підтримую це звернення. Про те, що треба зняти Кличка з голови адміністрації, я ще два місяці тому написав статтю, що треба терміново Кличка прибрати з цієї посади, щоб Київ міг нормально розвиватися. Зі мною щодо цього звернення ніхто не зв’язувався, не погоджував».

У фракції «Самопоміч» так само не приймалось рішення на підтримку звернення. Про це повідомив депутат Дмитро Стрижов.

«Манойленко (Наталія Манойленко є головою фракції «Об’єднання «Самопоміч» - УНІАН) підписала від себе, від фізичної особи, але чомусь вирішила обізвати це як від фракції. Я дізнався про звернення зранку, коли побачив пост у Фейсбуці, і мені люди почали задавати питання. Я відповів, що я цього не підтримую і що мене ніхто не питав. Я зателефонував Манойленко, задав питання, чому у мене не запитала. Вона відповіла, що це не позиція фракції, це її особиста позиція», - сказав Стрижов.

Член фракції «ВО «Батьківщина» Ваган Товмасян заявив УНІАН: «Я не згоден з позицією. Це підпис особисто Бондаренка як людини, як депутата, але це не означає, що це позиція всієї фракції».

За словами депутата, він також розмовляв з частиною фракції, і йому підтвердили, що теж не чули про це рішення. «У нас не було зборів фракції, і взагалі вони не підтримують цю позицію, яка є у Бондаренка. Я особисто набирав Бондаренка, і він в телефонній розмові мені підтвердив, що це його особиста думка», - сказав Товмасян.

За його словами, голова фракції «Солідарність» Андрій Странніков, який у своєму Фейсбуці написав, що це нібито позиція чотирьох фракцій, вдається до маніпуляції. «Я зі свого боку можу підтвердити, це точно не позиція нашої фракції, це не моя позиція», - наголосив Товмасян.

Своєю чергою, голова фракції «ВО «Батьківщина» у Київраді Володимир Бондаренко в коментарі УНІАН сказав: «З фракціями ми ніяких рішень не приймали, ми просто дали сигнал, що не треба поспішати у цьому питанні без рішення громади. Це особиста думка голів фракцій. Її висловили і Юрій Сиротюк, і Андрій Странніков, і Наталія Манойленко, і я», - сказав Бондаренко.

За словами Бондаренка, зазначене звернення ще не направлене президенту. «Воно є в руках у Кличка, воно є в руках у Прокопіва (Володимир Прокопів є заступником Київського міського голови – секретарем Київради – УНІАН), ми домовилися, що це є наша думка, вона може бути доведена до пана Зеленського якимось способом», - сказав Бондаренко.

Як повідомляв УНІАН, 4 вересня Кабінет міністрів схвалив подання про звільнення Кличка з посади голови КМДА і направив його до Офісу президента.

Тоді ж ввечері прес-служба КМДА оприлюднила звернення голів фракцій Київради до Зеленського з проханням знову призначити Кличка на посаду голови Київської міської державної адміністрації.