Омельченко зазначив, що не підписував звернення "голів фракцій" Київради / kiev.klichko.org

Звернення чотирьох «голів фракцій» Київради до президента Володимиру Зеленському щодо перепризначення Віталія Кличка головою столичної міської держадміністрації ініціювали сам мер Києва і заступник міського голови - секретар Київради Володимир Прокопів.

Про це голова фракції «Єдність» у Київраді, екс-мер столиці Олександр Омельченко повідомив у коментарі УНІАН, відповідаючи на запитання, хто ініціював звернення.

«Ініціювали звернення Кличко і Прокопів», - сказав він. 

Відео дня

Омельченко зазначив, що не підписував цей документ.

Читайте такожКабмін дав добро на звільнення Кличка з посади голови КМДА

«Підписане вчора так зване звернення 4-ма фракціями, але не підписане фракцією «Єдність», яку я очолюю, і депутатською групою «Київська команда», яку очолює Сергій Гусовський. Воно - постріл в пусте яблучко», - сказав голова «Єдності».

Він нагадав, що, згідно з статтею 133 Конституції України, Київ та Севастополь мають спецiальний статус, який визначається окремими законами.

У 1999 році набув чинності закон про місто-герой Київ, яким передбачено, що обраний на виборах міський голова одночасно є головою КМДА. 

«А у 2010 році Верховна Рада і президент Янукович внесли зміни до цієї статті, прибрали, що обраний міський голова є одночасно головою КМДА. Дві посади створили. І так було з 2010 року… У 2015 році необхідно було Кличку особисто як міському голові, Порошенку, як новообраному президенту, внести зворотні зміни, тобто прибрати цю поправку неконституційну, повернути в дію той закон - про одночасне обіймання посад. Вони цього не зробили. І Порошенко, в порушення цього закону, призначив Кличка головою адміністрації», - нагадав Омельченко. 

Він додав, що у зв’язку з цим Кабінет міністрів вчора прийняв рішення в межах Конституції і закону про місто Київ, але з запізненням на місяць-півтора. 

Як повідомляв УНІАН, 4 вересня Кабінет міністрів схвалив подання про звільнення Кличка з посади голови КМДА і направив його до Офісу президента.

Того ж дня прес-служба КМДА оприлюднила звернення голів фракцій Київради до Зеленського з проханням знову призначити Кличка на посаду голови міськдержадміністрації.

Сьогодні, 5 вересня, ряд депутатів заявили, що документ за підписом «голів фракцій» з проханням перепризначити Кличка не узгоджувався у фракціях, є маніпуляцією, і вони її не підтримують.

Водночас голова фракції «ВО «Батьківщина» Володимир Бондаренко заявив, що у зверненні відображено особисті думки голів чотирьох фракцій Київради.