23 жовтня Рябошапка звільнив Горбатюка / фото УНІАН

Реформуванням органів прокуратури генпрокурор Руслан Рябошапка по суті зупиняє розслідування «майданівських» справ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам заявив колишній керівник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, коментуючи своє звільнення генпрокурором.

“Це виглядає певною змовою на те, щоб прибрати тих, хто може критикувати незаконні дії керівництва ГПУ, а залишити лояльних”, - вважає Горбатюк.

Відео дня

Також, за його словами, наслідком атестації прокурорів, що здійснюється у Генпрокуратурі, стало те, що вже сьогодні заблоковано розслідування «майданівських» справ та проваджень проти посадовців часів екс-президента Віктора Януковича.

Крім того, Горбатюк додав, що у генпрокурора Рябошапки немає розуміння того, що злочини часів Януковича необхідно розслідувати комплексно, це має робити один слідчий орган.

«Найбільший спротив я побачив розслідуванню корупційних справ колишніх високопосадовців. За винятком справи колишньої міністра юстиції Олени Лукаш, де справу вдалося передати до суду, всі інші справи - генеральний прокурор та його заступник вказували на те, що ці справи не повинні розслідуватись в рамках злочинної організації Януковича, що вони мають передаватися до різних органів, — НАБУ, поліції, ДБР», - заявив Горбатюк.

При цьому він висловив думку, що «розпорошення (проваджень проти екс-посадовців) призведе до їхнього знищення».

На переконання Горбатюка, це чітко засвідчило, що одним із намірів генпрокурора є намагання вплинути на розслідування «майданівських» справ, щоб формально не оголошувати про їх закриття, а фактично створити ситуацію, що призведе до зупинення розслідувань.

Читайте такожСкандальна реформа ГПУ. Як зміни у відомстві загрожують розвалом справ Майдану

Як повідомляв УНІАН, 19 жовтня Генеральна прокуратура не допустила до проходження атестації прокурора Олексія Донського та керівника Управління спецрозслідувань Горбатюка, які займаються розслідуваннями справ Майдану. Донський пояснив, що він та Горбатюк написали заяви на проходження атестації не того зразка, який пропонували підписати в ГПУ, а в довільній формі. Через це їх не допустили до проходження атестації.

23 жовтня Рябошапка звільнив Горбатюка з посади начальника Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури.

Горбатюк заявив, що вважає звільнення незаконним й оскаржуватиме в суді.

*** Згідно із законом щодо реформи органів прокуратури, що набув чинності 25 вересня 2019 року, прокурори можуть бути переведені до нових органів прокуратури, що будуть створені, лише у разі успішного проходження ними атестації.

21 жовтня у ГПУ заявили, що 218 прокурорів Генпрокуратури, які відмовились від переведення до нових органів прокуратури і проходження атестації, буде звільнено.