Окупанти планують запустити залізничний рух мостом  / фото most.life

Постійний представник президента України в Криму Антон Кориневич заявив, що Україна обов’язково відреагує на відкриття Росією залізничного руху через незаконно побудований Керченський міст.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кориневич заявив на брифінгу в Києві.

Читайте такожЯк може обвалитися Кримський міст - прогноз астролога

Відео дня

«Безумовно, ми відреагуємо на це. Ми знаємо про ці ініціативи, про відповідну ціну так званих квитків. Ми, безумовно, говоримо про те, що держава-окупант не має права робити те, що вона робить. Відповідне сполучення і доступ на тимчасово окуповану територію АР Крим та міста Севастополь поза межами пунктів пропуску на українській території «Чонгар», «Каланчак» та «Чаплинка» є протизаконними і порушують Кримінальний кодекс України», - наголосив він.

Кориневич додав, що позиція української влади є однозначною: «Крим – це Україна, це наша абсолютна цінність. І на все, що порушує територіальну цілісність, зокрема, на такі інциденти та кейси, ми, безумовно, будемо реагувати».

«Щодо використання (Керченського – УНІАН) мосту – він побудований неправомірно, він спричиняє певну екологічну шкоду Чорноморсько-Азовському регіону. Є відповідні кримінальні провадження в українських правоохоронних органах», - додав він.

На питання, чи буде розглядатись можливість запровадження нових санкцій проти РФ у зв’язку з відкриттям залізничного руху через Керченський міст, Кориневич сказав: «Я наразі не можу однозначно сказати, який буде рецепт, але щодо питання санкційної політики, наш орган хоче активно брати участь в цьому питанні. Я думаю, що ми це питання обов’язково опрацюємо».

Як відомо, у грудні 2019 року окупаційна російська влада Криму планує запустити рух залізничною частиною так званого Керченського мосту.

Довідка УНІАН. 15 травня 2018 року президент РФ Володимир Путін відкрив автомобільну частину Керченського мосту. Про необхідність побудувати перехід через Керченську протоку Путін заявив відразу після незаконної анексії Криму - в березні 2014 року. Його обіцяли побудувати до 2018 року, а здати в експлуатацію - влітку 2019 року. Наявність моста негативно вплинула на роботу українських портів у Маріуполі і Бердянську, оскільки не всі кораблі можуть пройти під цією спорудою.

Міст протяжністю 19 кілометрів з'єднує окупований український півострів і Краснодарський край. Вартість його будівництва становила 6,9 мільярда рублів.

США та країни Євросоюзу засудили будівництво Кримського мосту, назвавши його порушенням державного суверенітету України. Протест висловило і Міністерство закордонних справ України, яке нагадало про судові позови проти РФ у зв'язку з незаконним будівництвом в акваторії Азовського моря.