Рябошапка прокоментував справу Burisma / УНІАН

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка заявив, що не стикався з жодним тиском у зв'язку зі справою холдингу Burisma.

Читайте такожПраворуч Burisma "існує в мозку того, хто її придумав" – Рябошапка

В інтерв'ю «Настоящему времени» генпрокурор підтвердив, що Burisma є фігурантом "одної великої кримінальної справи" в Україні.

Відео дня

За словами Рябошапки, є також "13 або 14" проваджень, в яких фігурує власник Burisma, екс-міністр екології Микола Злочевський.

"Відповідно, від Злочевського проводять зв'язки з "Бурисма Холдинг". Але по "Бурисмі" мені відоме одне велике провадження, з якого виділяють різні епізоди", – пояснив генпрокурор.

Він відмовився уточнити, чи фігурує в цьому окремо взятому провадженні в даний момент Хантер Байден. Але зауважив, що рішення про включення його в справу раніше залежало від прокурора Костянтина Кулика, який "наразі знаходиться на лікарняному і не прийшов на тестування" в рамках атестації.

"Закон нам не залишає іншого шляху, крім як попрощатися з Костянтином Геннадійовичем", – зазначив Рябошапка.

За його словами, тепер справу буде вести новий прокурор.

Рябошапка зазначив, що не відчуває жодного тиску у зв'язку зі справою Burisma.

"У зв'язку з цим провадженням – ні. Я абсолютно розумію, що мені потрібно робити. І жодного тиску ані з боку нашого президента, ані з боку іноземних політичних осіб я не відчуваю. В принципі я вільний робити все, що я вважатиму правильним, і те, що відповідає закону. А не те, що хоче хтось зі сторони", – підкреслив Рябошапка.

Нагадаємо, 25 жовтня повідомлялося, що екс-прокурор сил АТО і заступник голови департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури Костянтин Кулик не пройшов переатестацію в ГПУ.

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній херсонської "нафтоперевалки", до якої були залучені компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанія екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син віце-президента США.

14 травня тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Київ готовий передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки Burisma. За його словами, у розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали в тому числі громадяни США з гучними прізвищами. При цьому Луценко підкреслив, що іноземці, які були залучені в управління компанією Burisma, не порушували українського законодавства.

27 вересня повідомлялося, що Національне антикорупційне бюро України розслідує період діяльності Burisma Holdings Limited у зв'язку з можливими зловживаннями посадовими особами Міністерства екології до входження Хантера Байдена в наглядову раду компанії.

Нагадаємо, в США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після того, як в ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, в якій говорилося, що президент Дональд Трамп "пообіцяв" дещо лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена. 21 вересня конгресмени США звернулися до адміністрації Трампа з вимогою надати стенограму його розмови з Зеленським.

24 вересня Білий дім оприлюднив стенограму. Згідно з документом, Трамп просив Зеленського вивчити справу проти Хантера Байдена. Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі того ж дня оголосила, що Конгрес ініціює запуск офіційної процедури імпічменту Трампа.