Прапор Держдепартаменту США / REUTERS

Державний департамент США опублікував близько 100 сторінок документів, які стосуються відносин Білого дому з Україною.

Читайте такожТрамп назвавши Україну третьою в світі за корупцією й пояснивши втручання Джуліані

Документи були оприлюднені за судовим позовом American Oversight. Зазначається, що документи включають в себе електронну переписку, яка підтверджує активні контакти держсекретаря Помпео і адвоката президента Трампа Руді Джуліані в березні 2019 року.

Відео дня

Журналісти зазначають, що документи проливають світло на те, як Джуліані вів компанію з дискредитації посла США в Україні Марі Йованович. Саме тому, як припускається в матеріалі, Помпео раніше відмовлявся надавати цю інформацію Конгресу.

Документи знаходяться у відкритому доступі. Стверджується, що в American Oversight є й інші позови, спрямовані на досягнення прозорості у розслідуванні українського скандалу.

Нагадаємо, скарга інформатора, який повідомив про липневу телефонну розмову між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським, призвела до запуску процедури імпічменту.

Згідно з розшифровкою розмови, Трамп просив Зеленського відновити розслідування щодо компанії Burisma, з якою пов'язаний син Джо Байдена Хантер. Перед цією розмовою Трамп призупинив виділення військової допомоги Україні.

Демократи з Палати представників апелювали до поняття quid pro quo (послуга за послугу) при описі передбачуваного тиску команди Трампа на Україну з метою почати розслідування проти сім'ї Джо Байдена і втручання у вибори 2016 року.

Після перших публічних слухань спікер Палати представників США Ненсі Пелосі звинуватила Трампа в спробі підкупити Україну. За її словами, глава Білого дому сам розписався у цьому.