Нардеп пояснив зміни щодо ДБР / фото УНІАН

Голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський заявив, що ухваленим сьогодні законом щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань за статусом ДБР прирівнюється до Національного антикорупційного бюро.

Читайте також"Це питання репутації усього ДБР": Труба відреагував на обшуки у свого екс-колеги Щербини

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

Відео дня

«Було прийнято рішення про те, що ми прирівнюємо Державне бюро розслідувань до статусу, який на сьогодні має Національне антикорупційне бюро України. Саме Національне антикорупційне бюро сьогодні має статус незалежного державного правоохоронного органу. Саме таким відтепер, я сподіваюся, стане Державне бюро розслідувань», - зазначив Монастирський.

Він пояснив, що йдеться про підвищення незалежності цього органу, а паралельно - запровадження парламентського контролю за діяльністю ДБР. Голова комітету пояснив, що тепер директор ДБР щороку має звітувати перед парламентом, який може визнати такий звіт незадовільним, що дасть можливість президенту звільнити директора ДБР.

Серед іншого, Монастирський зазначив, що тепер директор ДБР буде єдиною відповідальною особою за усю діяльність Бюро.

Коментуючи поправку про можливість дострокового звільнення директора ДБР і його заступників, голова комітету пояснив, що поправка щодо «перезавантаження керівництва ДБР» була ухвалена у зв’язку зі зміною статусу Бюро.

«Ми вважаємо, що в такому випадку потрібно обирати нового директора. Тому невідкладно буде сформована нова конкурсна комісія, яка протягом 60 днів з моменту формування, якщо не помиляюся, має обрати нового директора Державного бюро розслідувань», - сказав голова комітету і додав, що протягом 5 днів з дня набрання чинності цим законом президент має призначити тимчасово виконуючого обов’язки директора ДБР на час проведення конкурсу.