Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявляє, що основне завдання після саміту лідерів країн "нормандської четвірки" полягає у тому, аби примусити Кремль виконувати досягнуті в Парижі домовленості.

Читайте такожУ Кучми на понеділок анонсували скайп-конференцію ТКГ щодо обміну ув’язненими

Як передає кореспондент УНІАН, про це Боднар сказав під час Години запитань до уряду у Верховній Раді.

Відео дня

За словами заступника міністра, саміт засвідчив відданість України мирному врегулюванню воєнного конфлікту на Донбасі. "Наразі нашим основним завданням є примус Кремля до виконання домовленостей, досягнутих у Парижі", - сказав Боднар.

Як зауважив представник МЗС, Україна вже почала виконання своєї частини домовленостей, зокрема йдеться про продовження на рік чинності закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" (№ 2569).

За словами Боднара, сам факт проведення саміту не може розглядатися як підстава до послаблення політичного чи санкційного тиску на Москву. "Головне для нас - забезпечити міжнародну солідарність для того, щоб змусити Російську Федерацію повноцінно забезпечити виконання взятих на неї зобов'язань", - заявив Боднар.

Заступник міністра нагадав, що сторонами конфлікту на Донбасі є Україна та Росія. "Якщо хтось хоче комунікувати з представниками Луганська і Донецька, то ми маємо Тристоронню контактну групу, в рамках якої відбувається обговорення всього комплексу питань, пов'язаного з урегулюванням", - сказав Боднар.

Як повідомляв УНІАН, за результатами саміту в "нормандському форматі" 9 грудня в Парижі лідери України, ФРН, Франції та РФ узгодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.

Також вони заохочують ТКГ сприяти звільненню та обміну утримуваними особами, пов’язаними з конфліктом, до кінця року на основі принципу "всіх на всіх" починаючи з "усіх встановлених на всіх встановлених".

Лідери країн "нормандської четвірки" підтримують досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про нові пункти пропуску через лінію розмежування.

Крім того, сторони зацікавлені в досягненні домовленостей у рамках "нормандського формату" і ТКГ щодо всіх правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей з метою забезпечення його функціонування на постійній основі.

Вони вважають за необхідне інкорпорувати "формулу Штайнмаєра" в українське законодавство, згідно з версією, узгодженою "нормандською четвіркою" і ТКГ.