фото УНІАН

Для Богдана Миця зміцнення української гривні стало приємним бонусом, коли він покинув роботу на будівництві в Польщі й поїхав додому. 31-річний чоловік повернувся в Україну в квітні й пішов на сходу роботу. Стрибок національної валюти означав, що він тепер зможе купувати більше дорогих імпортних товарів, а також більше доларів США.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що американська валюта вже давно стала популярним способом збереження заощаджень для багатьох українців після низки валютних стрибків, які спостерігалися після падіння комунізму.

«Через подорожчання гривні моя зарплата в Україні зростає», - каже Миць.

Відео дня

Читайте такожГривня на новому максимумі: офіційний курс Нацбанку

Цьогорічне рекордне зміцнення української валюти може допомогти переконати більше українців в тому, що за кордонами їхньої країни трава не зеленіша. Після того, як Росія анексувала Крим і розв’язала війну на Донбасі, мільйони українських працівників почали шукати роботу деінде. Безвізові подорожі в ЄС, які стали доступними в 2017 році, пришвидшили відтік робочої сили.

Однак, як пише Bloomberg, з’явилися ознаки сповільнення еміграції. Після піку грошових переказів з Польщі й Чехії зростання кількості таких операцій скоротилося в 2019 році. Достовірних даних про населення немає. Тож таке сповільнення може бути хорошим індикатором щодо стану речей.

Читайте такожFinancial Times: Східна Європа може стати надто старою, щоб бути багатою

«Подорожчання гривні цього року, а також швидке зростання українських номінальних зарплат впродовж останніх кількох років – це сильний фактор сповільнення трудової міграції», - сказав заступник голови Нацбанку Олег Чурій.

«Наші громадяни стали помітно менше цікавитися роботою за кордоном», - додав він.

В 2016 році польські зарплати були в чотири рази вищі, ніж українські. Тепер цей розрив скоротився до 2,5 разів, згідно з даними Нацбанку. Також зменшилася кількість інтернет-запитів про працевлаштування за кордоном.