Закон щодо депутатської недоторканності оскаржили в КСУ / фото УНІАН

До Конституційного Суду України надійшло подання щодо відповідності Конституції України (конституційності) закону "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)" від 3 вересня 2019 року № 27–IX.

Як повідомили у прес-службі КСУ, суб’єктами подання, яке надійшло 31 січня, є 50 народних депутатів України.

Вони просять Суд визнати цей закон неконституційним. Депутати вважають, що прийняття вказаного закону Верховною Радою відбулося з порушенням конституційної процедури розгляду і ухвалення, а парламент, ухваливши цей закон, порушив принцип верховенства права та діяв не у спосіб, що передбачений Конституцією і законами України.

Відео дня

Згідно з додатком до конституційного подання, документ підписали 43 члени парламентської фракції "Опозиційна платформа - за життя", а також чотири члени депутатської групи "Довіра" і троє з депутатської групи "За майбутнє".

Читайте такожСкасування депутатської недоторканності: що передбачає закон

Як повідомляв УНІАН, 1 січня 2020 року в Україні набув чинності закон "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)", ухвалений парламентом 18 грудня 2019 року.

Згідно з прийнятими змінами, клопотання про дозвіл на затримання, запобіжний захід (утримання під вартою, домашній арешт), проведення інших слідчих розшукових дій щодо народного депутата повинні бути узгоджені з генеральним прокурором.

Тільки генеральний прокурор може внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення народним депутатом кримінального правопорушення.

Особливості початку досудового розслідування щодо депутата, повідомлення про підозру, затримання, обрання щодо нього запобіжного заходу, проведення слідчих та негласних слідчих дій визначаються КПК.

Серед іншого, з регламенту парламенту, зокрема вилучено розділ щодо розгляду питань про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата.

Народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у Верховній Раді та її органах, а також при здійсненні депутатських повноважень, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.