Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада на майбутній третій сесії, що розпочинається вже 4 лютого, може розглянути законопроект про дострокове припинення повноважень народного депутата у разі встановлення судом факту неособистого голосування.

Про це свідчить попередній порядок денний третьої сесії Верховної Ради, яка триватиме до 17 липня 2020 року.

Читайте такожДепутат порадив пенсіонерці продати собаку і так розплатитися за комуналку

Відео дня

Згідно із законопроектом (№ 1027), оприлюдненим на сайті парламенту, передбачено розширення переліку підстав для дострокового припинення повноважень народного депутата, передбаченого у статті 81 Конституції.

Окрім «кнопкодавства», у переліку додаткових підстав для позбавлення мандата - невходження депутата, обраного від політичної партії, до складу депутатської фракції цієї партії, або вихід депутата зі складу такої фракції.

Крім того, в переліку підстав - відсутність депутата без поважних причин на третині пленарних засідань Верховної Ради або засідань парламентського комітету, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії.

Також серед нових підстав - порушення депутатом вимог щодо несумісності мандата з іншими видами діяльності, якщо протягом двадцяти днів із дня виникнення обставин, які призводять до порушення таких вимог, ці обставини ним не усунуто.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2019 року Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду президентський проект закону про внесення змін до статті 81 Конституції щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата.

Наприкінці грудня Конституційний суд визнав законопроект неконституційним, а 14 січня парламент офіційно отримав висновок КС щодо законопроекту.

15 січня Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту встановити 30-денний строк подання пропозицій та поправок до законопроекту №1027.