Готовність про обмін послами декларується міністром закордонних справ, заявив Пєсков / Фото УНІАН

У Кремлі підтверджують готовність направити посла Росії до Києва, хоча предметних переговорів з цього приводу не було.

Читайте такожГлава російської зовнішньої розвідки звинуватив Зеленського в "зануренні в ідеї націоналізму"

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам повідомив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Відео дня

«Щодо кандидатур передчасно говорити. В цілому ви бачите, що між двома президентами і на експертному рівні певні контакти відбуваються. Водночас предметної розмови про обмін главами дипломатичних місій досі не було. Хоча, безперечно, ось така готовність декларується міністром закордонних справ», - сказав Пєсков.

Як повідомляв УНІАН, 10 лютого міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія «не проти» повернути свого посла до Києва, а посла України - до Москви.

У вересні 2018 року Міністерство закордонних справ України поінформувало Російську Федерацію про бажання не продовжувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ. Він був підписаний 31 травня 1997 року строком на 10 років і набув чинності 1 квітня 1999-го. У договорі, зокрема, сказано, що країни-підписанти поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів. Договір автоматично продовжувався на 10-річний період, якщо жодна сторона не заявила про бажання припинити його дію.

Як повідомляв УНІАН, 23 лютого 2014 року МЗС РФ відкликав до Москви російського посла в Києві Михайла Зурабова, який працював на цій посаді з 2009 року. Після цього тимчасовим повіреним у справах РФ в Україні став Андрій Воробйов, але він помер 30 травня 2016 року. З листопада 2016 року обов'язки тимчасового повіреного виконував Олександр Лукашик.

Україна відкликала свого тодішнього посла в РФ Володимира Єльченка в березні 2014 року. З 2015 року тимчасовим повіреним у справах України в РФ був Руслан Німчинський.