Марія Захарова / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ Росії вимагають від влади України припинити спробу витіснити "неупереджений російський інформаційний контент".

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Москві заявила офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова.

"Ми знову змушені звернеться до теми свободи слова в цій країні (Україні), де київський режим продовжує цілеспрямовану політику посилення держконтролю над ЗМІ і тиску на неугодні інформаційні джерела", - сказала вона.

Відео дня

За словами Захарової, серйозну стурбованість Кремля викликають "останні законодавчі ініціативи в медіасфері - законопроекти про медіа і протидію дезінформації".

"Вони (законодавчі ініціативи - УНІАН), по суті, передбачають низку істотних обмежень для ЗМІ, де-факто встановлюють державну цензуру щодо незручних для влади матеріалів", - наголосила офіційний представник МЗС РФ.

Читайте також"Проблематичний для свободи думки і ЗМІ": в ОБСЄ дали оцінку законопроекту про медіа

На думку Захарової, "важко не побачити в цих антидемократичних законодавчих ініціативах винятково антиросійську спрямованість".

"Ми фіксуємо чергову спробу української влади повністю витіснити російський інформаційний контент, російськомовний інформаційний контент і позбавити населення можливості отримувати неупереджену об'єктивну інформацію про те, що відбувається в країні і у світі події", - сказала вона.

Захарова вважає, що це "спроба позбавити власне населення мати альтернативну точку зору".

Зокрема, вона обурена, що в законопроекті нібито "міститься пряма вказівка ЗМІ висвітлювати діяльність російського керівництва в негативному ключі", також планується заборонити популяризацію і пропаганду органів влади держави-агресора.

При цьому вона заявила, що Україна сама є "державою-агресором" проти Донбасу.

Також Захарова обурилася, що "в законопроекті прописано норму про недопущення виправдання або заперечення анексії території України, порушення її територіальної цілісності і суверенітету".

"Зрозуміло, що залежно від трактування під ці обмеження можна підвести в принципі будь-який журналістський матеріал", - переконана офіційний представник російського МЗС.

Крім того, на її думку, неприпустимою є норма про відмову в реєстрації зарубіжних інформагентств, чиї керівні органи перебувають у РФ, і що на українському ринку не зможуть працювати компанії, власниками яких є громадяни Росії.

Читайте такожМісія ООН розкритикувала законопроект про кримінальну відповідальність за дезінформацію

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня група народних депутатів зареєструвала в парламенті проект закону про медіа (№2693). Серед ініціаторів проекту закону - народний депутат від фракції "Слуга народу", голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Законопроект покликаний врегулювати відносини, пов'язані з поширенням масової інформації, і визначає правові засади діяльності в Україні суб'єктів у сфері медіа, а також засади державного управління, регулювання та нагляду (контролю) у цій сфері. Також документ вирішує питання прозорості медіа, оскільки передбачає розкриття всіх кінцевих бенефіціарів".

17 січня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти в першому читанні цей проект закону.

17 січня Міністерство культури, молоді та спорту оприлюднило основні положення законопроекту про протидію дезінформації. Обговорення документа триватиме місяць, після чого відбудеться розгляд урядом і Верховною Радою.

Законопроектом, зокрема, пропонується запровадити в Україні інститут уповноваженого з питань інформації, який здійснюватиме моніторинг інформаційного простору, реагуватиме на заяви про дезінформацію, звертатиметься в суди і правоохоронні органи, якщо виявить ознаки дезінформації.