Харджит Сінгх Сейджжан і Андрій Загороднюк / фото facebook.com/MinistryofDefence.UA

Міністр оборони України Андрій Загороднюк і міністр національної оборони Канади Харджит Сінгх Сейджжан визначили пріоритети двостороннього оборонного співробітництва.

Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони України, двостороння зустріч відбулася сьогодні, 13 лютого, в рамках робочого візиту до штаб-квартири НАТО в Брюсселі.

"Сторони наголосили на продовженні давніх дружніх та партнерських відносин між країнами", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Загороднюк подякував своєму канадському колезі за всебічну підтримку України за багатьма напрямами, зокрема за сприяння в організації багатосторонніх зустрічей з міністрами оборони Великої Британії, Канади, Польщі, Литви і США, що відбулися вчора в форматі QUINT.

Читайте такожМіністри оборони України та Канади вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років

Під час діалогу міністр оборони України поінформував міністра національної оборони Канади про поточну обстановку на сході України та заходи, що вживаються керівництвом держави та військового відомства з метою забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України.

"Оборонна реформа та подальший розвиток спроможностей ЗСУ є основними інструментами стримування російської збройної агресії. Для цього, у тому числі, розроблено та триває виконання урядової програми дій, в рамках якої визначено п’ять стратегічних цілей для Міністерства оборони", - повідомив Загороднюк.

Також вони обговорили поточний стан двостороннього оборонного співробітництва. "Йшлося, зокрема про те, що протягом 2015-2020 років, в рамках діяльності канадської військово-тренувальної місії в Україні UNIFIER, на базі чотирьох навчальних центрів на території України було підготовлено понад 6 тис. 700 українських військовослужбовців. Наразі в Україні перебуває 150 канадських інструкторів", - йдеться у повідомленні.

В рамках співробітництва у галузі освіти та підготовки, у військових навчальних закладах та установах Канади успішно завершили навчання більше 800 військовослужбовців та працівників Збройних сил України. Сьогодні навчання у Канаді проходять шість представників ЗСУ.

Окрім цього, починаючи з 2015 року канадська сторона передала Міноборони України мобільний польовий шпиталь та чотири реанімобілі. Також у Київському військовому госпіталі організовано роботу на ротаційній основі канадських лікарів-волонтерів.

У підсумку зустрічі керівники оборонних відомств країн визначили перспективні напрями двостороннього оборонного співробітництва, серед яких: консультації щодо політичної стратегії з питань територіальної цілісності, політичної незалежності та безпеки, співпраця в рамках операції UNIFIER та військово-технічне співробітництво, продовження консультативно-дорадчої допомоги.