Дмитро Кулеба / REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголошує, що Україна не розглядає можливості відновлення постачання дніпровської води в окупований Крим

Про це Кулеба повідомив в ефірі телеканалу "Інтер" в п’ятницю ввечері.

Зокрема, його запитали, чи не вимагає Росія для звільнення українських полонених відновлення водопостачання до Криму.

Відео дня

Читайте такожКулеба назвав повернення Криму пріоритетом на посаді глави МЗС

"Коли ми говоримо про перемовини з Росією, потрібно бути надзвичайно обережним, щоб не давати приводу іншій стороні для будь-яких негативних кроків, але в тому питанні, яке ви поставили, я можу недипломатичним, а максимально чітким і відвертим… сказати дуже просту і чітку річ - Україна не розглядає можливості відновлення постачання дніпровської води в окупований Крим", - заявив Кулеба.

Він закликав припинити будь-які домисли і спекуляції з цього питання.

"Ми зараз говоримо з росіянами про звільнення полонених, про додаткові точки розведення і про проведення "нормандського саміту" наприкінці квітня для того, щоб зробити черговий системний крок в бік деокупації і відновлення територіальної цілісності України", - зазначив міністр.

Також він уточнив, що українська сторона працює над тим, щоб зустріч лідерів "нормандського формату" відбулася наприкінці квітня.

Як повідомляв УНІАН, 5 березня ввечері в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" глава уряду Денис Шмигаль сказав: "Питання подавання води в окупований Крим - це не питання торгівлі з окупантом, це не питання якогось бізнесу, це питання гуманітарної відповідальності перед людьми, які живуть в Криму".

Він підкреслив, що "неподача туди води призведе до гуманітарної катастрофи": "Там живуть українці, в Криму живуть українці. Ми не перекриємо воду для українців. Крапка. Крим - це Україна. Ми не збираємося подавати воду не в Україну, Крим - це Україна... Окупант не може нести відповідальність за українців, які там живуть".

Пізніше Шмигаль написав у Facebook: "Позиція залишається незмінною: ми хотіли би подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної змоги робити цього до деокупаціі півострова та повернення його до складу України".

Пояснюючи свої слова в ефірі програми "Право на владу", "формат ток-шоу не найкращий, аби обговорювати складні питання. Наприклад, питання подачі води в Крим": "В черговий раз хочу наголосити, що уряд не забуває про українців, які живуть на території тимчасово окупованого українського Криму. Ми хочемо допомагати цим людям. Ми хочемо, щоб вони відчували, що ми піклуємося про них. Справді, з технічних причин поділити воду, яка піде людям і воду, яка піде на військові бази неможливо. Ця теза загубилася у галасі студії".

6 березня під час Години запитань до уряду у Верховній Раді Шмигаль заявив, що вода в Крим може постачатися лише для населення, але не для промислових підприємств. Він заявив: "Я вчора дуже чітко висловлювався щодо постачання води в український Крим. Ми не будемо постачати воду для промислових і військових об'єктів. Знак оклику. І на цьому ставимо крапку. Ми будемо постачати воду в разі необхідності або гуманітарної загрози українцям для господарських потреб, для пиття. Хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями ми маємо це забезпечити - це наш обов'язок перед нашими українцями". Шмигаль наголосив: "Ми не говоримо про відновлення промислового постачання води", та закликав "не маніпулювати такими речами".

Своєю чергою, представництво президента України в АРК наголошує, що Україна не буде відновлювати водопостачання Криму до його повної деокупації.

заступниця постійного представника президента в АРК Таміла Ташева нагадала, що дискусія про турботу про громадян тощо не вперше точиться, було це і на початку цього року, і кількома роками раніше від окремих топ-посадовців.

На переконання Ташевої, новий прем‘єр-міністр Шмигаль «поки не у контексті Криму».