Коломойський виграв суд проти Гонтаревої / Фото УНІАН

Шевченківський райсуд Києва задовольнив позов бізнесмена Ігоря Коломойського до екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої – її заяви щодо Коломойського, озвучені раніше в інтерв’ю ЗМІ, було визнано недостовірною інформацією.

УНІАН розібрався, що саме послужило причиною судового розгляду, та чим керувався суд.

Інтерв’ю Гонтаревої

Приводом до судової суперечки стало інтерв’ю, яке Валерія Гонтарева дала виданню «Лівий Берег» у вересні минулого року. Екс-очільниця НБУ, зокрема, заявила, що Ігор Коломойський нібито погрожував їй, і дала зрозуміти, шо підозрює його в причетності до підпалу до її будинку.

Відео дня

На питання журналіста «Я правильно понимаю, что Игорь Валерьевич - главный, кого вы подозреваете в произошедшем с вами?», вона відповіла – «Да».

На питання «Кого лично вы считаете причастным к случившемуся? Строго говоря, заказчиком?» Гонтарева відповіла: «Вы знаете, что меня обливали грязью, мне угрожали последние пять лет…».

На питання «Говоря, что … вам угрожали, вы имеете ввиду Игоря Коломойского?», Гонтарева відповіла «Разумеется…».

Саме ці заяви екс-очільниці НБУ стали причиною підготування позову. На думку позивача, ця інформація порушує його права: принижує честь, гідність, та порочить ділову репутацію.

Вказане інтерв’ю та його фрагменти розійшлися ще по низці сайтів. Факт поширення інформації не спростовано відповідачами та підтверджено матеріалами справи.

Читайте такожГонтареву після нападів покликали до США

Що вирішив суд

В судовому рішенні наголошується, що висловлювання Гонтаревої виражені у посиланні на конкретні факти та події.

Відповідно до ч. 5 п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України №1 від 27.02.2009 року, недостовірною вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені).

Пунктом 18 зазначеної Постанови роз'яснено, що обов'язок довести, що поширена інформація є достовірною, покладається на відповідача, проте позивач має право подати докази недостовірності поширеної інформації.

З цього випливає, що тягар доказування достовірності негативної інформації про позивачів покладається на відповідачів, а на позивачів покладено лише обов'язок доказування факту поширення такої інформації відповідачами.

Закон України «Про інформацію» визначає, що ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень. Оціночними судженнями, за винятком наклепу, є висловлювання, які не містять фактичних даних: критика, оцінки дій, а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, з огляду на характер використання мовно-стилістичиних засобів (алегорій, гіпербол, сатири, тощо). Оціночні судження не підлягають спростуванню або доведенню їх правдивості.

На думку суду, в рамках справи поширена відповідачами інформація містить фактичні дані, та викладена у категоричній стверджувальній формі.

«Поширену відповідачами інформацію про позивача можна перевірити на предмет її істинності, дійсності; зазначена інформація не підпадає під ознаки критики; в оспорюваній інформації відсутня оцінка дій, суб'єктивна думка, переконання і погляди відповідача, припущення, а також мовно-стилістичні засоби (гіпербола, алегорія, сатира) тощо, тому вона не є оціночними судженнями, і може бути спростована.

Висловлювання Гонтаревої В.О. у її інтерв'ю за своїм характером та змістом ґрунтується на твердженнях про причетність позивача до вчинення злочинів.

Враховуючи формулювання використаних при поширенні інформації тверджень, поширена недостовірна інформація висловлена у формі фактичного твердження», - йдеться у судовому рішенні.

Суд визнав, що твердження Гонтаревої відносно позивача формують негативну громадську думку, руйнують імідж, та репутацію позивача, а відтак є такими, що порушують право позивача на повагу до його честі, гідності та ділової репутації. Поширена недостовірна інформація формує негативне враження про позивача, як про людину, що порушує права інших людей.

З огляду на усе це суд вирішив задовольнити позов Ігоря Коломойського про захист честі, гідності та ділової репутації до Валерії Гонтаревої та ТОВ «Київський інститут проблем управління імені Горшеніна» у повному обсязі.

Валерію Гонтареву забов’язали протягом 5 (п'яти) календарних днів з дня набрання судовим рішенням у даній справі законної сили спростувати недостовірну інформацію, викладену в інтерв’ю. Зокрема – опублікувати на веб-сайті Lb.ua, спростування наступного змісту  

«Спростування. Я, Валерія Гонтарева, повідомляю, що інформація, поширена 18 вересня 2019 р. в моєму інтерв'ю, розміщеному на веб-сайті (…) є недостовірною та такою, що підлягає спростуванню в частині тверджень про те, що Коломойський Ігор Валерійович - головний, кого я підозрюю та вважаю замовником у підпалі мого будинку, що стався вночі 17 вересня 2019 р., та в частині тверджень про те, що Коломойський Ігор Валерійович мені погрожував».

Опублікувати спростування забов’язали і ТОВ «Київський інститут проблем управління імені Горшеніна».

Також суд вирішив стягнути з Інституту Горшеніна і Гонтаревої в рівних частках на користь Коломойського судовий збір в розмірі 2305,20 грн. 

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Нагадаємо, екс-голова Нацбанку восени 2018 року покинула Україну і перебуває в Лондоні. В ніч на 17 вересня будинок Гонтаревої під Києвом підпалили. Екс-глава НБУ пов'язала це з ще двома інцидентами, які відбулися раніше: ДТП, в якій її збила машина і підпалом автомобіля її невістки в Києві.