Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій МАГЕРА вважає, що чергові президентські вибори мають бути призначені на кінець 2009 року.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку А.МАГЕРА висловив сьогодні на прес-конференції в Києві.

«Я схиляюся до дати 27 грудня 2009 року, оскільки 31 січня 2010 року – це вже буде шостий рік повноважень Президента, а 17 січня 2010 року – це не остання неділя місяця», - сказав А.МАГЕРА.

Відео дня

На його думку, обговорення трьох можливих дат проведення чергових президентських виборів обумовлене нечітким викладом норми про визначення дати виборів у Конституції України в редакції 2004 року.

«Раніше ця норма звучала так: чергові вибори Президента проводяться в останню неділю жовтня п`ятого року повноважень президента. Дату могли навіть діти вирахувати. Зараз ця норма звучить інакше: вибори Президента проводяться в останню неділю місяця п`ятого року повноважень Президента. І це породило різні варіанти – 17 січня 2010 року, 31 січня 2010 року і 27 грудня 2009 року», - пояснив він.

А.МАГЕРА наголосив, що відповідно до ст.85 Конституції України призначення дати чергових президентських виборів є повноваженням Верховної Ради.

«Але якщо парламент ухвалить рішення - не 27 грудня 2009 року, безперечно, ЦВК не обговорюватиме цю дату, а виконуватиме. Якщо комусь не подобатиметься дата – є суди, зокрема, Конституційний Суд, який може поставити крапку в цій суперечці», - відзначив А.МАГЕРА.