Президент Білорусі Олександр ЛУКАШЕНКО має намір виключити можливість передачі Росії частини прибутку від переробки венесуельської нафти на Мозирському нафтопереробному заводі (НПЗ).

Як повідомили УНІАН в прес-службі глави Білоруської держави, відповідне доручення О.ЛУКАШЕНКО зробив генеральному директорові Мозирського НПЗ Анатолію КУПРІЯНОВУ.

"Якщо хоч одна копійка піде на ту сторону, нарікайте на себе. Все до копійки і прибуток повинні бути в Білорусі. Їм не треба було переробляти нафту, і прибуток не був потрібний. Якщо хтось заважатиме, кажіть одразу", - сказав О.ЛУКАШЕНКО.

Відео дня

Президент Білорусі наголосив, що весь прибуток від переробки венесуельської нафти на Мозирському НПЗ має залишитися в Білорусі, попри те, що більш як 40% акцій заводу належить російським акціонерам.

У свою чергу А.КУПРІЯНОВ відзначив, що якість венесуельської нафти є надзвичайно високою. "Завод готовий переробляти цю нафту, вона високої якості, з великим вмістом світлих нафтопродуктів і низьким змістом сірки. Ми вже переробляли нафту з аналогічним складом, тому щойно ця нафта буде поставлена, технічно підприємство одразу ж буде готове злити її, переробити на технологічних об`єктах і передати товарну продукцію замовникові - Білоруській нафтовій компанії", - сказав він.

За словами гендиректора Мозирського НПЗ, результати переробки пробної партії венесуельської нафти оцінюватиме Білоруська нафтова компанія, і лише після цього будуть визначені подальші можливості з продовження закупівель і переробки венесуельської нафти на Мозирському НПЗ.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня в Одеський порт прибув мальтійський танкер Seastar з нафтою в обсягу 80 тис. тонн з Венесуели для Білорусі. Київ і Мінськ домовилися про такий механізм постачання нафти 15 квітня у Києві.

Водночас Міністерство палива й енергетики України і концерн "Білнафтохім" повинні до 1 червня 2010 року підготувати пропозиції для урядів двох країн з транспортування нафти на Мозирський нафтопереробний завод (Білорусь) з використанням магістральних нафтопроводів України і Білорусі.

Президенти Білорусі і Венесуели Олександр ЛУКАШЕНКО і Уго ЧАВЕС 15 березня в Каракасі (Венесуела) домовилися про постачання венесуельської нафти до Білорусі для переробки на білоруських підприємствах та спільну реалізацію на європейському ринку.

Білорусь розраховує до квітня 2011 року купити у Венесуелі 4 млн. тонн нафти.