Сьогодні в Києві відбулися дві прес-конференції різних соціологічних структур. Свої версії майбутніх подій запропонували Всеукраїнська соціологічна служба і Інститут соціальної та політичної психології.

Варіант: 29+5,9+3=37,3 проти 22,6+15,2=37,8... і 5,6 у Литвина

29% виборців готові підтримати на позачергових парламентських виборах Партію регіонів.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Всеукраїнською соціологічною службою, які були оприлюднені сьогодні на прес-конференції у Києві.

Згідно з даними опитування, за Блок Юлії Тимошенко готові проголосувати 22,6% виборців; за блок “Наша Україна – Народна самооборона” - 15,2%.

Крім цих трьох політичних сил тривідсотковий виборчий бар’єр також долають Комуністична партія України, яку мають намір підтримати 5,9% респондентів, Блок Литвина – 5,6% і Соціалістична партія України - 3% виборців.

Проти всіх планують проголосувати 5,6% опитаних, а не визначились – 5,4%.

Опитування проводилось з 6 по 12 вересня в 16 регіонах України, всього було опитано 2 тис. 479 респондентів, похибка становить не більше 2%.

Варіант: 31,6+5,7=37,3 проти 22,8+12,9=35,7... і 4,6 у Литвина

На початку вересня на виборах до парламенту пройшли б п’ять політичних сил: Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, блок “Наша Україна – Народна самооборона”, Комуністична партія України та Блок Литвина.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Інституту соціальної та політичної психології Академії педагогічних наук України, член-кореспондент АПН Микола СЛЮСАРЕВСЬКИЙ, презентуючи результати всеукраїнського репрезентативного опитування, проведеного Інститутом 4-8 вересня

Так, згідно з розподілом голосів активного електорату - тих громадян, які тією чи іншою мірою схильні брати участь у голосуванні, Партія регіонів набирає 31,6%; Блок Юлії Тимошенко – 22,8%; блок “Наша Україна – Народна самооборона” – 12,9%; Комуністична партія України – 5,7%. Блок Литвина, який, як зазначив М.СЛЮСАРЕВСЬКИЙ, у попередні місяці при опитуваннях балансував на грані тривідсоткового рубежу, зараз набирає 4,6%.

“Сказати з впевненістю, що такий показник у цього блоку залишиться й надалі, ми не можемо, оскільки ці результати отримані вперше, але шанс перетнути тривідсотковий бар’єр у блоку (Литвина), безмовно, є. Якщо ця тенденція збережеться, то він потрапить до Верховної Ради, і в політичних розкладах буде відігравати, зрозуміло, немалу роль”, - вважає М.СЛЮСАРЕВСЬКИЙ.

За його інформацією, наближається до прохідного виборчого бар’єру Соціалістична партія України, за яку готові проголосувати 2,6% опитаних. За Всеукраїнське об’єднання “Свобода” та Прогресивну соціалістичну партію України мають намір проголосувати по 1,2% респондентів.

“Решта 12 партій і блоків поки що не набирають і по 1% і разом відтягують лише близько 4% голосів”, - сказав директор інституту.

Вагаються з вибором серед тих, хто схильний голосувати, 10,7% респондентів і збираються проголосувати проти всіх - 2,6%.