Путин поговорил с Кэмероном и Меркель по поводу Крыму / REUTERS

Президент РФ Володимир Путін у телефонній розмові з канцлером ФРН Ангелою Меркель і британським прем'єр-міністром Девідом Кемероном заявив, що заходи, яких приймає керівництво Криму, грунтуються на нормах міжнародного права і покликані забезпечити інтереси населення, повідомляє РИА Новости з посиланням на прес-службу Кремля.

"Путін наголосив зокрема, що кроки, яких вживає легітимне керівництвом Криму, грунтуються на нормах міжнародного права і покликані забезпечити законні інтереси населення півострова. Президент Росії також звернув увагу співрозмовників на відсутність будь-яких дій з боку нинішньої влади в Києві з обмеження розгулу в самій столиці і в багатьох регіонах ультранаціоналістичних і радикальних сил", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожКлінтон вважає Путіна жорстким, але "тонкошкірим" лідером

Відео дня

Лідери обмінялися думками щодо можливих міжнародних зусиль з урегулювання кризи. Домовлено продовжити тісні робочі контакти, зокрема на рівні міністрів закордонних справ.

"Продовжено обговорення вкрай складної суспільно-політичної ситуації, що складається в Україні, а також питань, які стосуються проведення 16 березня цього року референдуму в Криму. Попри наявні відмінності в оцінках того, що відбувається, висловлена загальна зацікавленість у деескалації напруженості і швидкій нормалізації обстановки", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 27 лютого парламент Криму на позачерговій сесії за участю незначної кількості депутатів відправив у відставку Радмін Анатолія Могильова і призначив новим прем'єром АРК, депутата ВР Криму, лідера партії «Русское единство» Аксьонова.

Головне слідче управління СБУ розслідує кримінальне провадження щодо голови Верховної Ради АРК Володимира Константинова і депутата цієї ж ради Аксьонова за ч.1 ст.109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Читайте такожМосква готова до діалогу із Заходом щодо ситуації в Україні – Лавров

4 березня Окружний адміністративний суд Києва відмінив рішення Верховної Ради Криму про висловлення недовіри Раді міністрів АРК і припинення її діяльності, призначення Аксьонова на посаду голови Ради міністрів АР Крим, а також організації і проведення місцевого референдуму з питань вдосконалення статусу і повноважень автономії.

5 березня Шевченківський райсуд Києва ухвалив затримати Константинова і Аксьонова.

Парламент АРК 6 березня ухвалив рішення про приєднання Криму до Росії і виніс на референдум 16 березня два питання: «Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?» і «Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?».

Читайте такожПутін заявив Обамі, що не варто псувати відносини через Україну

Влада України і світові лідери вважають референдум неконституційним. Референдум визнає лише офіційна Москва.

7 березня суд зупинив дію рішення Верховної Ради АР Крим про проведення всекримського референдуму.

Також у Криму на сьогодні відключили майже всі українські телеканали і замінили їх на російські.